Premija nadomak sedam milijardi kuna

Autor: Jadranka Dozan , 12. srpanj 2022. u 21:59
Foto: pixabay

Ukupan skor branše na kraju lipnja 7,5 posto bolji od lanjskog.

Osiguravajuća društva u Hrvatskoj zaključno s lipnjem bilježe ukupno gotovo 6,9 milijardi kuna zaračunate bruto premije, što je u 7,5 posto više nego prošle godine.

Najnoviji podaci Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) pokazuju i da u ukupnoj premiji više od tri četvrtine (77,6%) otpada na skupinu neživotnih osiguranja, pri čemu ostvarenih 5,34 milijarde kuna bruto premije predstavlja rast od 10,8 posto. U toj skupini pak 30-ak posto premije (1,6 mlrd.) nose police osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, s godišnjim rastom od 6,5 posto. Za vlasnike/korisnike motornih vozila u obveznom je osiguranju od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama prosječna premija iznosila 1093 kune, dok je i istom razdoblju lani prosjek bio 1070 kuna. Tako je i porast zaračunate premije (6,5%) bio nešto veći nego rast broja sklopljenih polica (4,2%)

U segmentu neživotnih osiguranja svi osiguravatelji ove godine bilježe porast premije. Uvjerljivo vodeće Croatia osiguranje učvrstilo je poziciju s 15-postotnim rastom premije, na 1,64 milijarde kuna, dok je Euroherc kao drugi po veličini u tom segmentu premiju povećao manje od dva posto, na 750 milijuna.

Nasuprot tome, kod životnih osiguranja bilježi se premijski pad, i to 2,8 posto, na 1,54 milijarde kuna. Pritom približno podjednak broj društava bilježi rast i pad premije. Tako su i dva vodeća igrača u ŽO-u, Allianz Hrvatska i Wiener osiguranje Viena Insurance Group, prvo polugodište zaključila s različitim predznakom. Dok Allianz bilježi porasta tih premija za čak trećinu, na 345 milijuna, u Wieneru su u odnosu na lani pale za 50-ak milijuna (s 381 na 330 milijuna). Sredinom 2021. ispred Alllianza bio je i CO s 278 milijuna kuna premija po policama ŽO-a, ali krajem lipnja ove godine u CO-u još nisu bile dosegnule 200 milijuna.

Iako u strukturi ŽO najveći udio i dalje ima klasično životno osiguranje, kod njega je premijski pad bio znatno jači, 16,8 posto. Za tek blagi ukupan premijski pad u ŽO-u najzaslužnija su životna ili rentna osiguranja kod kojih ugovaratelj osiguranja snosi rizik ulaganja, tu su premije gotovo udvostručene, na 374 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close