Preskočili su čak i Kinu: Azijski div bilježi ogroman rast BDP-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. kolovoz 2024. u 13:23
Foto: Unsplash

Potrošnja kućanstava poskočila je u blagdanskoj sezoni za 4,93 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a državna potrošnja za 1,42 posto.

Indonezijski BDP snažno je porastao i u drugom tromjesečju zahvaljujući potrošnji kućanstava i ulaganjima, pokazali su službeni podaci, naznačivši da je najveće gospodarstvo jugoistočne Azije tempom rasta nadmašilo Kinu.

Aktivnost u indonezijskom gospodarstvo porasla je u razdoblju od travnja do lipnja za 5,05 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a gotovo istu stopu rasta bilježila je i na početku godine, prema podacima koje je u ponedjeljak objavio indonezijski statistički ured.

Na tromjesečnoj razini uvećana je za 3,79 posto.

Potrošnja kućanstava poskočila je u blagdanskoj sezoni za 4,93 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a državna potrošnja za 1,42 posto.

Ulaganja kompanija porasla su za 4,43 posto.

Izvoz je na godišnjoj razini poskočio za 8,28 posto, a u gotovo istom postotku porastao je i uvoz.

Međunarodni monetarni fond (MMF) procijenio je u travnju da će indonezijsko gospodarstvo ove godine porasti za pet posto, a gotovo istu stopu rasta očekuju i u 2025. godini. To bi značilo da bi Indoneziju u skupini azijskih gospodarstava u razvoju i u nastajanju pretekla samo Indija čiji bi BDP u ovoj godini trebao porasti za 6,8 posto i za 6,5 posto u 2025.

Kinesko gospodarstvo trebalo bi pak ove godine po MMF-ovim izračunima porasti za 4,6 posto i za 4,1 posto u 2025. U razdoblju od travnja do lipnja aktivnost je u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje uvećana za 4,7 posto, izvijestio je statistički ured. Na početku godine bila je porasla za 5,3 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close