PPD i MET ojačali sigurnosna nastojanja RH u energetici

Autor: Mladen Miletić , 03. rujan 2024. u 07:32
Foto: Edina Zuko/PIXSELL

Sklopljeni poslovi i novi ugovori s jakom azerbajdžanskom kompanijom.

Alternativni dobavni pravci energenata dio su svake pametne energetske strategije, što je posebno došlo do izražaja prije više od dvije godine kada je započela agresija Rusije na Ukrajinu te su uslijedile sankcije na uvoz kopnenih energenata s istoka, dominantno plinovodima i naftovodima iz Rusije.

MET nadopunio suradnju

Cjenovne i opskrbne izazove Europa je premostila razvojem infrastrukture, u prvome redu za ukapljeni plin, zajedničkom nabavom energenata, ali i diverzifikacijom opskrbe. Potonje je ponovno vratilo u fokus pomalo zaboravljene, energentima bogate, destinacije.

Jučerašnja paralelna priopćenja dva ponajveća trgovca plinom u Hrvatskoj tome govore u prilog, piše EnergyPress.net. Naime, MET Croatia Energy Trade i Prvo plinarsko društvo (PPD) priopćili su o svojim novim poslovima s azerbajdžanskim energetskim divom SOCAR-om. Tako je PPD priopćio da je “od 1. rujna započeo suradnju s azerbajdžanskom energetskom kompanijom SOCAR, dodatno osnažujući sigurnost opskrbe prirodnim plinom uoči nadolazeće sezone grijanja za Hrvatsku i PPD-ove kupce”. Posao je to kojim PPD osigurava stabilnu i sigurnu opskrbu prirodnim plinom za postojeće kupce, ali i za moguću tržišnu ekspanziju, a nastavljaju biti i vodeći uvoznik ukapljenog plina preko terminala za ukapljeni plin (LNG) na otoku Krku. MET Grupa, s druge strane, nadopunjuje svoju postojeću suradnju s ovim energetskim divom, ovoga puta na hrvatskom tržištu. Što će i kroz ovu kompaniju dodatno diverzificirati hrvatski pristup energentima. Suradnja s ovom azerbajdžanskom državnom energetskom kompanijom pojačava energetsku sigurnost Hrvatske te je kao takva nastavak europskih energetskih sigurnosnih nastojanja.

Plenkovićev posjet 2023.

Jača energetska i gospodarska suradnja mogla se očekivati nakon službenog posjeta premijera Plenkovića Azerbajdžanu u studenom prošle godine. Upitan tom prilikom je li se razgovaralo o plinu i plinovodu, Plenković je istaknuo: “Hrvatska je tu itekako zainteresirana kada je riječ o jadransko-jonskom plinovodu. Mi smo s naše strane spremni pomoći s južnom interkonekcijom, a Azerbajdžan radi na tome da i drugim pravcima i drugim plinovodima omogući dostupnost i diversifikaciju opskrbe svojim plinom europskim zemljama”.

Komentirajte prvi

New Report

Close