Svijet novca
Žene u VC fondovima

Podrška ženama u sektoru privatnog kapitala je profitabilna strategija

Brojne studije pokazuju da startupovi vođeni ženskim ili mješovitim timovima su značajno bolja ulaganja u pogledu povrata, efikasnosti korištenja kapitala…

Mirna Marović
26. rujan 2024. u 22:00
Prema studiji European Women in VC objavljenoj nedavno, žene partnerice u europskim venture capital fondovima zastupljene su sa svega 16%, no kontroliraju svega 9% kapitala/Shutterstock

U domeni financiranja privatnim kapitalom dominiraju muškarci. Prema posljednjim statistikama Pitchbook-a, u 2024. godini europski startupovi vođeni ženskim osnivačima prikupili su svega 2.2% od ukupnog kapitala, dok startupovi s timovima mješovitih osnivača prikupili 16.1% od ukupnog kapitala. Iz toga proizlazi, da je 81,7% ukupnog kapitala korišteno za europske startupove vođene isključivo muškim timovima.

Takva strategija ulaganja je zapravo značajno manje profitabilna za ulagače, s obzirom da brojne studije pokazuju da startupovi vođeni ženskim ili mješovitim timovima su značajno bolja ulaganja u pogledu povrata, efikasnosti korištenja kapitala, rasta prihoda i ostvarivanja profitabilnih izlaznih strategija.

Muška dominacija

No, ova pristranost u strategiji ulaganja proizlazi iz činjenice i da su ulagači u svijetu privatnog kapitala najčešće muškarci. Krenimo redom. Startupovi u ranoj fazi razvoja često prikupljaju prvi kapital od poslovnih anđela, ulagača koji zahvaljujući svojem znanju i iskustvu često pružaju značajno veću podršku od samog financiranja. Nažalost, žene poslovne anđelice su prava rijetkost. Statistike pokazuju da žene poslovne anđelice će imati više sluha za podršku startupovima vođenim ženskim ili mješovitim timovima, te također da će u odabiru svojih ulaganja razmišljati i o ulaganjima koji ostvaruju neke od okolišnih ili društvenih ciljeva održivosti.

Zastupljenost žena donositelja odluka kod krajnjih ulagača najčešće je ispod 25%, s iznimkom od nacionalnih razvojnih promotivnih banaka ili investicijskih institucija.

S tim u vezi, iznimno sam sretna da sudjelujem kao voditelj projekta ESIL za razvoj nove generacije poslovnih anđela, uključujući i Hrvatsku, financiran od strane Europske komisije i organiziran od strane Business Angles Europe, Meta Grupe i BipFrance. Jedan od ciljeva je upravo edukacijom poticati razvoj poslovnih anđelica u Hrvatskoj.

Nadalje, startupovi generalno traže financiranje of venture capital fondova. Tu su strategije relativno porazne. Prema studiji European Women in VC objavljenoj nedavno, žene partnerice u europskim venture capital fondovima zastupljene su sa svega 16%, no kontroliraju svega 9% kapitala pod upravljanjem venture capital fondovima.

Takva mala zastupljenost žena u venture capital fondovima djelomično može i objasniti mali udio žena osnivačica startupova koje uspijevaju prikupiti venture capital ulaganje. Spomenuto istraživanje i druge studije prikazuju pristranost odluke o ulaganju od strane muških partnera u venture capital fondovima, te izostanak pristranosti kada su uključene žene partnerice.

Ovdje bi krajnji ulagači u venture capital fondove (često zvani i LPs, poput institucionalnih ulagača, mirovinskih fondova, osiguravajućih društva i drugih), trebali obratiti pozornost. Statistke (Pitchbook) govore u prilog da uključivanje žena partnerica u venture capital fondove značajno doprinosi očekivanom povratu, te smanjuje rizičnost ulaganja.

Konkretno, prosječni venture capital fond će za svoje krajnje ulagače donijeti 15% interne stope povrata (IRR) ako je vođen od strane isključivo muških partnera, 19% IRR-a ako ima većinom muške partnere, te 24% IRR-a ako ima većinom ženske partnere. Osim boljih povrata, smanjena je i rizičnost ulaganja. Tako će rizičnost ulaganja mjerena standardnom devijacijom IRR-a iznositi 56% za venture capital fondove sa isključivo muškim partnerima, 28% s većinskim muškim partnerima, te samo 23% s većinski ženskim partnerima.

No, upravljačke strukture u svijetu privatnog kapitala teško je promijeniti. Tu je i činjenica da su krajnji ulagači u venture capital fondove, uglavnom muškarci. Zastupljenost žena donositelja odluka kod krajnjih ulagača najčešće je ispod 25%, s iznimkom od nacionalnih razvojnih promotivnih banaka ili investicijskih institucija.

2,2

posto kapitala prikupili su europski startupovi vođeni ženskim osnivačima

Ključni izazovi

Jedan od ključnih izazova s kojima se suočava sektor privatnog kapitala jest osigurati veću zastupljenost žena, kako među osnivačima startupova, tako i u strukturi ulagača i upravljača fondovima. Upravo zbog toga, ovogodišnji LP-GP Networking Event u Dubrovniku, koji će se održati od 9. do 11. listopada, između ostalog, ima za cilj promovirati i poticati uključivanje žena u svijet privatnog kapitala. Ovaj događaj okupit će vodeće stručnjake i ulagače, s naglaskom na stvaranje mreže podrške i jačanje uloge žena u industriji, čime se doprinosi kako investicijskim ciljevima, tako i širem postizanju okolišnih i društvenih standarda.

Zaključno, povećano uključivanje žena u privatni kapital, osobito u venture capital fondove, nije samo ključno za ostvarivanje veće inkluzivnosti i ravnopravnosti, već i za postizanje boljih poslovnih i društvenih rezultata. Podaci jasno pokazuju da fondovi vođeni ženama ne samo da ostvaruju veći povrat na ulaganja nego i smanjuju rizik, što ih čini atraktivnim ulagačima u dugoročnom smislu.

Uz to, žene ulagačice sve više fokusiraju svoja ulaganja na projekte koji ostvaruju okolišne i društvene ciljeve, pridonoseći širem usklađivanju s ESG standardima. Upravo zato, stvaranje inkluzivnijeg ekosustava u svijetu privatnog kapitala može imati višestruke koristi, od poboljšanja financijskih rezultata do ispunjenja ciljeva održivog razvoja.

New Report

Close