Pandemija agencije odvodi u stečaj ili blokadu, promet pao 70%

Autor: Poslovni.hr , 19. prosinac 2021. u 21:59
Foto: PATRIK MACEK/PIXSELL Caption:

Istaknuo je to u petak na godišnoj skupštini udruge predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Tomislav Fain.

Putničke agencije-članice udruge UHPA u deset mjeseci 2021. zabilježile su pad prometa od oko 70% u odnosu na 2019., što je malo bolje od 90% pada u 2020., a zbog toga i nastavka utjecaja pandemije na poslovanje očekuju nastavak mjera pomoći za očuvanje radnih mjesta. Istaknuo je to u petak na godišnoj skupštini udruge predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Tomislav Fain. Naveo je da je UHPA, unatoč svim izazovima pandemije i uz štedljivost, uspjela odraditi sve aktivnosti i povećati redovito članstvo za par agencija, na njih 234, te broj pridruženih članica s 98 na 106.

“Pet agencija je otišlo u stečaj tijekom pandemije, a od sadašnje 234 članice dvije su u blokadi, što nam je žao, ali se dogodi i u redovnim uvjetima. Većina je opstala, što ne bi mogli bez mjera Vlade, na čemu smo zahvalni. Mnogi su iscrpili sve financijske mogućnosti, od kredita do prodaje imovine i te im mjere trebaju i dalje, bar do travnja 2022. da bi preživjeli do proljeća, kad ipak očekujemo neki promet”, naglasio je Fain. No, promet će i u 2022. biti otežan ako se pandemija ovako nastavi, otežan je i sad s pogoršanjem epidemiološke slike u Europi.

“Nadamo se određenoj stabilizaciji prometa i vraćanju povjerenja putnika, ali bez mjere Vlade nećemo moći, pregovaramo s resornom ministricom i ministrom rada te vjerujemo da će pomoći i zbog važnosti agencija za hrvatski turizam”, poručio je Fain. Skupština UHPA-e je zbog svih problema odlučila i da 16% agencija koje nisu platile članarinu za 2020. i 2021. to mogu učiniti do kraja lipnja 2022. u 50% manjem iznosu, a članarina za 2022. bit će 30% manja.

Komentirajte prvi

New Report

Close