Nove oklade na jači dolar, prinose, kretanje dioničkih tržišta…

Autor: Siniša Malus , 08. listopad 2024. u 07:00
Očekivanja o većim rezovima stopa potaknula su oklade na sve, od rasta cijena državnih obveznica do slabijeg dolara u posljednjim mjesecima/Shutterstock

Federalne rezerve izgledno bi mogle prikočiti tempo monetarnog popuštanja.

Izvješće o iznimno snažnom tržištu rada u SAD-u, na kojem je prošlog mjeseca stvoreno 254 tisuće radnih mjesta, moglo bi protresti dijelove financijskog tržišta koji računaju na pad kamatnih stopa jer bi ono sada moglo doći pod upitnik.

Očekivanja o jačim sniženjima stopa potaknula su oklade na sve, od rasta cijena državnih obveznica do slabijeg dolara u posljednjim mjesecima.

Fed je prošlog mjeseca odlučio smanjiti cijenu novca za iznimnih 50 baznih bodova, dajući vjetra u leđa očekivanjima o daljnjem nastavku takvog smjera, piše Reuters.

Manje sigurna putanja
No, ta je putanja bitno manje sigurna nakon izvješća o tržištu rada od petka, koje je pokazalo da je američka ekonomija stvorila više od 100.000 radnih mjesta iznad očekivanja. To sugerira da bi do kraja godine naredni manji rezovi ipak bili izgledniji.

Trgovci su u ponedjeljak eliminirali opciju još jednog smanjenja od 50 baznih bodova na sastanku središnje banke u studenom. Sporije popuštanje monetarne politike utjecat će na vrijednost američke valute: neto oklade na slabiji dolar dosegnule su 12,9 milijardi dolara, što je najviša razina u oko godinu dana.

No, dolar je u petak skočio na najvišu razinu u sedam tjedana u odnosu na košaricu valuta i mogao bi imati još dobitaka u budućnosti ako pesimističniji ulagači budu prisiljeni odustati od svojih oklada. Oklade na gospodarstvo jače od očekivanog mogle bi ubrzati nedavni oporavak prinosa na državne obveznice.

Prinosi na referentnu 10-godišnju državnu obveznicu SAD-a, koji se kreću obrnuto u odnosu na cijene obveznica, dosegnuli su najnižu razinu u 15 mjeseci od 3,6 posto u rujnu, od petka su prinosi porasli na 3,985 posto, najvišu razinu u otprilike dva mjeseca.

Pozitivno za dionice
Očekivanja ekonomske snage mogla bi potaknuti ulagače da se odmaknu od opcija za zaštitu svoje imovine kako bi potražili daljnje dobitke na tržištu dionica, što bi potaknulo veći rast indeksa S&P 500.

U fokusu ulagača ponovno bi se mogli naći neki od sektora koji su postali favoriti s padom prinosa. Među njima dionice s visokom dividendom u sektorima, poput primjerice, komunalnih usluga koji je porastao 28 posto od početka godine, u usporedbi s porastom S&P 500 indeksa od 20,6 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close