Njemački izvoz ponvno oštro pao

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. kolovoz 2024. u 13:50
Foto: Pixabay

Višak u robnoj razmjeni Njemačke sa svijetom iznosio je u prvom ljetnom mjesecu 20,4 milijarde eura i bio je manji za 18,1 posto nego u svibnju. 

Njemački izvoz oštro je pao i u lipnju, odražavajući slabu potražnju glavnog trgovinskog partnera SAD-a i ostalih članica eurozone, pokazali su u srijedu podaci statističkog zavoda.

Vrijednost izvezene robe pala je u lipnju na mjesečnoj razni za 3,4 posto, gotovo istim tempom kao i u svibnju, izračunali su statističari na temelju sezonski i kalendarski prilagođenih podataka.

Uvoz se pak stabilizirao, nakon 6,6-postotnog pada u prethodnom mjesecu.

U odnosu na prošlogodišnji lipanj izvoz je smanjen za 4,4 posto, a uvoz za 6,4 posto.

Višak u robnoj razmjeni Njemačke sa svijetom iznosio je u prvom ljetnom mjesecu 20,4 milijarde eura i bio je manji za 18,1 posto nego u svibnju. U odnosu na prošlogodišnji lipanj njegova vrijednost uvećana je za 7,4 posto.

U prvoj polovini godine vrijednost njemačkog izvoza bila je manja za 1,1 posto nego lani, kliznuvši na 798,8 milijardi eura. Vrijednost uvoza smanjena je za šest posto, na 658,9 milijardi eura. 

Isporuke njemačke robe u druge članice eurozone smanjene su u lipnju nešto više od tri posto u odnosu na svibanj, a gotovo isti postotni pad bilježio je i izvoz u treće zemlje, pokazuje izvješće Destatisa.

SAD je i u lipnju zadržao poziciju glavnog odredišta njemačkog izvoza, ali uz 7,7 posto manju vrijednost isporuka nego u svibnju, od 12,9 milijardi eura.

Izvoz u Kinu porastao je pak na mjesečnoj razini, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, za 3,4 posto, na 7,9 milijardi eura. Kina je istodobno i u lipnju bila glavni njemački dobavljač robe, unatoč 4,9-postotnom padu vrijednosti uvoza, na 12,3 milijarde eura.

Njemački izvoz u Rusiji smanjio se u lipnju za 3,2 posto u odnosu na svibanj, za 600 milijardi eura. U odnosu na prošlogodišnji lipanj njegova vrijednost bila je manja za 22,2 posto. Uvoz robe iz Rusije smanjio se pak u odnosu na svibanj za 1,5 posto, na 200 milijuna eura. U odnosu na prošlogodišnji lipanj bio je manji za 44,8 posto, izvijestio je Destatis.

Komentirajte prvi

New Report

Close