Neto dobit talijanskog UniCredita 2,3 milijarde eura

Autor: Ana Blašković , 26. listopad 2023. u 23:00
Foto: Reuters

Rast troška financiranja lansirao u nebo profit kreditora.

Talijanska grupacija UniCredit, vlasnica Zagrebačke banke, objavila je 2,3 milijarde eura dobiti u trećem kvartalu, nadmašivši očekivanja ulagača. Unatoč boljim rezultatima na krilima viših kamatnih stopa, banka je zadržala projekciju za cijelu godinu poručivši da joj treba vremena da odluči kako najbolje iskoristiti “izniman” rast zarade.

Rast troška financiranja lansirao je profite banaka posljednjih nekoliko kvartala, ali zajedno s njim veća je i nesigurnost posebno u okruženju geopolitičkih rizika, visoke inflacije i pada obujma kreditiranja.

Jednokratni porez

Prognoze analitičara o 1,9 milijardi eura kvartalne dobiti UniCredit je nadmašio za oko 400 milijuna eura, a u usporedbi s istim lanjskim kvartalom rezultat je za više od trećinu izdašniji. Iz godišnjih rezultata može se iščitati da je neto kamatni prihod, razlika između kamata koje naplaćuje na kredite i onih koje plaća na depozite, porastao za čak 45 posto na godišnjoj razini.

S obzirom na najavu talijanske vlade o uvođenju jednokratnog poreza na kamatnu maržu u kolovozu, od čijeg se inicijalnog nacrta reteriralo i zajmodavcima omogućilo da novac ostave u rezervama, UniCredit je najavio da će 1,1 milijardu eura ‘pospremiti’ sa strane. Nakon UniCredita, prve talijanske bankarske grupacije koja je objavila rezultate, očekuje se da će i većina ostalih na sličan način zaobići plaćanje poreza.

Unatoč iznenađujućim rezultatima, banka nije mijenjala izglede za dobit u 2023. “Preispitujemo sve opcije koje imamo i davanje novih smjernica za konačni rezultat i distribuciju je preuranjeno, ali to ne znači da će te brojke ostati iste”, rekao je izvršni direktor Andrea Orcel. Dionice UniCredita porasle su više od dva posto u ranom trgovanju na burzi.

Dividenda i otkup dionica

Godinu bi trebala zaključiti s najmanje 7,25 milijardi eura dobiti te za isplatu dividende i program otkupa dionica izdvojiti najmanje 6,5 milijardi eura. U ponedjeljak je UniCredit najavio kupnju 9-postotnog udjela u Alpha banci od grčkog fonda za spašavanje banaka i spajanje sa svojom rumunjskom jedinicom.

7,25 milijardi

eura dobiti planira Unicredit u 2023.

Rezervacije za gubitke po kreditima ostale su na relativno niskoj razini, no primjetno je njihovo udvostručenje u trećem tromjesečju. Obujam kredita pao je tri posto na talijanskom tržištu. Smanjenje rizikom ponderirane imovine rezultiralo je povećanju temeljnog kapitala na 17,2 posto u odnosu na 16,6 posto krajem lipnja. Krajem ovog tjedna dioničari bi trebali glasati o planu otkupa dionica vrijednog 2,5 milijarde eura iz ovogodišnje dobiti što nakon toga treba potvrditi regulator, objavio je Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close