Neto dobit RBI-ja 50 posto veća nego lani

Autor: Poslovni dnevnik , 08. svibanj 2023. u 22:00
U Rusiji je austrijska banka ostvarila 301 milijun eura profita/Shutterstock

Zbog rasta kamata profit 657 milijuna eura.

Austrijski Raiffeisen Bank International (RBI) objavio je snažan rast prihoda i dobiti u prva tri mjeseca godine zahvaljujući skoku prihoda od kamata i naknada i provizija.

RBI je u prvom kvartalu ostvario konsolidiranu dobit od 657 milijuna eura, 49 posto više nego prošle godine. Operativni prihod porastao je 31 posto, na 2,46 milijardi eura, dok je neto prihod od kamata uvećan 40,5 posto, na 1,38 milijardi eura.

U gotovo istom je postotku poskočio i nego prihod od naknada i provizija, dosegnuvši 966 milijuna eura. Neto dobit od trgovanja prepolovljena je u usporedbi s prvim tromjesečjem lani, na 86 milijuna eura. Troškovi rizika smanjeni su za 5,8 posto, na 301 milijun eura.

16

posto ostala je stopa adekvatnosti kapitala na kraju ožujka

Pritisak zbog Rusije
Stopa adekvatnosti kapitala ostala je na kraju ožujka 16 posto. Banka u ovoj godini očekuje neto prihod od kamata u rasponu od 5,3 do 5,4 milijarde eura. Kada se isključe Rusija i Bjelorusija, trebao bi iznositi od 3,6 do 3,7 milijardi eura.

Neto prihod od naknada i provizija trebao bi iznositi od 3,2 do 3,4 milijarde eura. Kada se isključe Rusija i Bjelorusija, trebao bi iznositi oko 1,7 milijardi eura. Stopa adekvatnosti kapitala trebala bi na kraju godine premašiti 16 posto.

Isključe li se Rusija i Bjelorusija iz bilance, bit će veća od 13,5 posto. Banka se našla pod pritiskom zbog poslovanja u Rusiji, koje je u prvom tromjesečju donijelo dobit nakon poreza od 301 milijun eura. Operativni prihod ruske podružnice iznosio je 900 milijuna eura, a neto prihod od kamata 377 milijuna eura.

Iz banke su naglasili da ubrzano rade na potencijalnim transakcijama koje bi rezultirale prodajom ili izdvajanjem Raiffeisenbank Russia, a izvršni direktor Johann Strobl rekao je da ne može reći koja alternativa ima prednost.

Prodaja ili izdvajanje
“Tražili smo od banaka da nastave pratiti poslovanje u Rusiji i da ga, u idealnom slučaju, smanje i svedu na najmanju moguću mjeru”, rekao je glasnogovornik ECB-a.

U siječnju ured američkog ministarstva financija za kontrolu inozemne imovine (OFAC) zatražio je od RBI-ja informacije o poslovanju u Rusiji. U Rusiji i dalje posluje i talijanski UniCredit.

Komentirajte prvi

New Report

Close