Najsnažniji skok izvoza u zadnjih
 10 godina dignuo njemačku industriju

Autor: Poslovni.hr , 09. kolovoz 2020. u 21:59
Proizvodnja u automobilskom sektoru skočila je u lipnju čak 54,7 posto u odnosu na svibanj / REUTERS

Unatoč snažnom skoku, i izvoz i uvoz bili su u lipnju prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima 16 odnosno 12,5 posto niži nego u veljači.

Izvozna potražnja poduprla je i u lipnju oporavak njemačke industrije od šoka koji su prouzročile mjere suzbijanja pandemije koronavirusa, pokazali su podaci objavljeni u petak. Njemačka industrijska proizvodnja porasla je u lipnju 8,9 posto u odnosu na prethodni mjesec, potaknuta dijelom i 14,9-postotnim povećanjem izvoza na mjesečnoj razini, najsnažnijim u gotovo 30 godina, pokazuju izvješća statističkog ureda Destatisa. U svibnju proizvodnja je porasla 7,4 a izvoz devet posto u odnosu na prethodni mjesec, pokazujući naznake oporavka prvi puta od izbijanja pandemije. Proizvodnja u automobilskom sektoru skočila je čak 54,7 posto u odnosu na svibanj, iako je njezin obujam još uvijek 20 posto niži nego u veljači, mjesecu prije izbijanja epidemije. Njemački uvoz također je snažno porastao u lipnju, za sedam posto na mjesečnoj razini, najsnažnije u deset godina.

Unatoč snažnom skoku, i izvoz i uvoz bili su u lipnju prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima 16 odnosno 12,5 posto niži nego u veljači. Duboke tragove pandemije otkriva i usporedba s istim prošlogodišnjim mjesecom. Tako je njemački izvoz u lipnju bio 9,4 posto, a uvoz 10 posto manji nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Komentirajte prvi

New Report

Close