Najbolji investitor Provectus, osnivačica godine Matija Nakić

Autor: Domagoj Puljizović , 13. lipanj 2024. u 09:48
Matija Nakić, Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Na konferenciji CVCA asocijacije dodijeljena priznanja struke.

Na godišnjoj konferenciji BestInvest Hrvatska, koju je organizirala Hrvatska Private Equity i Venture Capital Asocijacija (CVCA), dodijeljene su nagrade za najbolja ulaganja u brzorastuće kompanije i startupove, odnosno najbolja private equity i venture capital (PE&VC) ulaganja.

U kategoriji “Osnivač godine” nagradu je osvojila Matija Nakić, osnivačica i direktorica Farseera, dok je Investitorom godine proglašen Provectus Capital Partners.

Nagradu za Private equity investiciju godine dobila je Invera Equity Partners za ulaganje u Muzej Iluzija. Farseer je također nagrađen u kategoriji Venture Capital investicija godine za prikupljanje ulaganja od Apertu Capitala, SQ Capitala i ostalih ulagača.

Farseerov tim broji 30-ak stručnjaka koji klijentima pomažu automatizirati operativno i financijsko planiranje te izvještavanje. S konferencije su ponijeli dvije nagrade, a Nakić je otkrila više o budućnosti kompanije.

“Osnovani smo 2021., a u odnosu na preklani prošle smo godine rasli 122 posto u prihodima. U ovoj godini prijeći ćemo 1,2 milijuna eura prihoda od licencija koje prodajemo. Trenutno imamo više od 50 aktivnih klijenata i nadamo se brojci od 70 do kraja godine”, rekla je Nakić.

Stvaraju radna mjesta

Procjenjuje se da oko pet posto radnih mjesta zapošljavaju tvrtke financirane fondovima rizičnog kapitala.

Integralni dio društva
Predsjednica CVCA Mirna Marović istaknula je važnost fondova rizičnog kapitala. “Fondovi rizičnog kapitala danas ne predstavljaju tržišnu nišu, već su postali kamen temeljac hrvatske ekonomije i integralni dio društva. To je kapital koji stoji iza usluga koje koristimo svakodnevno.

Kupujete li u Pan-peku, Mlinaru, Studencu ili Intersportu, dobro je znati da iza svih tih tvrtki stoji private equity kapital. Iza WhatsAppa stoji Infobipov vodnjanski tim poduprt fondovima rizičnog kapitala, a isto vrijedi i za Submarine, Novu TV te neke privatne veterinarske ili stomatološke poliklinike,” kazala je Marović.

Iako ne postoje precizne statistike za Hrvatsku, procjenjuje se da oko pet posto radnih mjesta zapošljavaju tvrtke financirane fondovima rizičnog kapitala, dodala je Marović. “Te tvrtke ostvarile su rast od 7,2 posto prošle godine, što je znatno više od prosjeka gospodarstva.

Ambiciozne lokalne tvrtke s nekoliko zaposlenika mogu postati multinacionalne korporacije koje zapošljavaju tisuće. Doprinos private equity i venture kapitala hrvatskom gospodarstvu i društvu je priča o potpori inovacijama, rastu i stvaranju radnih mjesta,” naglasila je.

Hrvoje Čuvalo, predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), podsjetio je na ključnu ulogu rizičnog kapitala. “U zadnjih pet godina, pokrenuli smo niz novih inicijativa, uključujući financijske programe CROGIP i CEETT u partnerstvu s Europskim investicijskim fondom.

U njih smo uložili 50 milijuna eura, a taj iznos je uvećan za kapital privatnih ulagača od 300 milijuna eura, što sveukupno predstavlja raspoloživ kapital za brzorastuća i inovativna hrvatska poduzeća”, rekao je.

7,2

posto prihoda ostvarile su tvrtke financirane fondovima rizičnog kapitala

Digitalna transformacija
Voditeljica Grupe Europske investicijske banke (EIB) u Hrvatskoj, Slađana Ćosić naglasila je da je Europski investicijski fond (EIF) specijalizirani pružatelj rizičnog financiranja u korist startupova, malih i srednjih poduzeća diljem Europe. “Prošle godine EIF je uložio više od 14,9 milijardi eura, udružio se s više od 300 partnerskih institucija diljem Europe i osigurao financijska sredstva za više od 350 tisuća malih poduzeća, infrastrukturnih projekata, kućanstava i pojedinaca.

Pokretanje Inicijative europskih tehnoloških predvodnika (ETCI) izvrstan je primjer suradnje država članica s Grupom EIB-a kako bi se osiguralo da velike ideje rođene u Europi mogu rasti i cvjetati. Do kraja 2023. ukupna vrijednost inicijative iznosila je 3,85 milijardi eura s ciljem ulaganja u vrhunske tvrtke i pokretanja digitalne transformacije našeg kontinenta. Cilj ETCI-ja je osigurati da novoosnovana poduzeća mogu pronaći financijska sredstva u Europi, umjesto da ih traže drugdje,” zaključila je.

Komentirajte prvi

New Report

Close