Moderni od vlade 176 mil. dolara za cjepivo protiv ptičje gripe

Autor: Poslovni dnevnik , 04. srpanj 2024. u 12:21
Stephane Bancel na čelu je poznatog američkog proizvođača cjepiva/Katherine Tayler

Ptičja gripa nije velika prijetnja ljudima, unatoč izbijanju kod peradi i goveda.

Američka vlada financirala je proizvođača cjepiva, tvrtku Moderna, sa 176 milijuna dolara kako bi se pomogao razvoj cjepiva protiv pandemijske gripe na bazi glasničke ribonukleinske kiseline (mRNA), a koje bi djelovalo protiv ptičje gripe.

U obrazloženju te financijske injekcije američki dužnosnici istaknuli su da žele biti “bolje pripremljeni” za javnozdravstvene krize, budući da su naučili lekcije iz Covida.

Ptičja gripa nije velika prijetnja ljudima, unatoč izbijanju kod peradi i goveda. Ali stručnjaci žele funkcionalno cjepivo koje bi se moglo brzo primijeniti, u slučaju da virus mutira i postane problem.

Cjepiva koja koriste mRNA tehnologiju mogu se proizvesti brže, a američka vlada kaže da dodavanje ove tehnologije alatima borbe protiv pandemije gripe povećava sposobnost društva da bude “okretno i brzo” protiv ptičje gripe. Navedenih 176 milijuna dolara bit će iskorišteno za dovršetak kasne faze razvoja i testiranja Moderninog cjepiva protiv H5N1 ptičje gripe.

Inače je taj soj godinama prisutan kod ptica, ali neke druge životinje, uključujući goveda, zaražene su u nedavnim izbijanjima. Neki vjeruju da bi se virus jednog dana mogao promijeniti i početi lako širiti među ljudima, s potencijalno ozbiljnim posljedicama.

Moderna je 2023. započela rana testiranja mRNA cjepiva protiv ptičje gripe, a rezultati se očekuju krajem godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close