Menadžeri Addiko banke uvjetno obećali svoje dionice NLB-u

Autor: Siniša Malus , 12. kolovoz 2024. u 13:43
Ulazak NLB-a na hrvatsko tržište leasinga kroz Summit Leasing važan je korak u strategiji povratka na hrvatsko tržište financijskih usluga/Shutterstock

Izvršni direktor prodaje svojih 35.406 dionica, no daleko je ciljanih 75%.

Menadžeri Addiko banke obvezali su se prodati svoje vlasničke udjele u austrijskom zajmodavcu Novoj Ljubljanskoj banci (NLB) ako se ispune uvjeti za transakciju, pokazali su regulatorni dokumenti. Radi se o članovima Uprave i Nadzornog odbora Addika.

Izvršni direktor Addika Herbert Juranek namjerava prodati svih svojih 35.406 dionica po natječajnoj cijeni od 22 eura, što je poboljšanje u odnosu na ponudu NLB-a sredinom srpnja, nakon početne ponude od 20 eura po dionici, objavio je Bloomberg.

Leasing kao strategija
Osim njega, predsjednik Nadzornog odbora Kurt Pribil prodaje svojih 4.300 dionica, financijski direktor Edgar Flaggl gotovo 11.000, direktor rizika Tadej Krašovec oko 12.000, direktor tržišta Ganesh Krishnamoorthi preko 31.000, a članovi Nadzornog odbora Frank Schwab i Thomas Wieser 1750 odnosno 112 dionica.

Sve zajedno, riječ je o više od 95.000 dionica. Posljednji od rukovoditelja s vlasničkim udjelom – zamjenik predsjednika nadzornog odbora Johannes Proksch – još nije oglasio prodaju svojih 195.000 dionica. A da jest, to bi još bilo daleko od 14,625.000 dionica na koje NLB cilja, odnosno 75 posto od ukupno izdanih 19,500.000 dionica.

NLB stječe 100 posto Summit Leasinga

Završetak transakcije očekuje se sredinom rujna, a spajanje društava kćeri NLB Lease&Go i Summit Leasing planirano je za drugi kvartal 2025.

Zacrtani prag također je jedan od uvjeta za preuzimanje. Cijena od 22 eura po dionici uključuje i dividendu za 2024. godinu, a ova ponuda znači da je banka procijenjena na 429 milijuna eura. Nova cijena je 15,8 posto viša od cijene Addikove dionice od 14. svibnja, kada je objavljena namjera NLB-a za preuzimanjem dionica.

Rok za prihvaćanje ponude NLB-a za kupnju dionica istječe 16. kolovoza, na dan kada istječe ponuda tvrtke Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus. Kostić nudi cijenu od 16,24 eura po dionici za stjecanje dodatnih 17 posto Addika nakon isplate dividende. Tu su ponudu krajem srpnja prihvatili ulagači koji posjeduju 4000 dionica austrijske banke.

Ovih dana objavljeno je i da je NLB od regulatora ishodila sve potrebne dozvole za stjecanje 100-postotnog udjela u tvrtki Summit Leasing. Završetak transakcije očekuje se sredinom rujna, a spajanje društava kćeri NLB Lease&Go i Summit Leasing planirano je za drugi kvartal 2025. godine.

Tvrtke u Srbiji i Makedoniji
NLB je prošlog studenog sklopila ugovor s Apollo Global Managementom i Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o preuzimanju 100% udjela u SLS Holdco, koja je matična tvrtka Summit Leasing Slovenija i njegovih podružnica.

Krajem lipnja dobila je suglasnost hrvatskog regulatora tržišta financijskih usluga Hanfe, budući da su njezine tvrtke kćeri hrvatski Mobil Leasing, a sredinom srpnja i slovenska Javna agencija za zaštitu tržišnog natjecanja. Sada je Europska središnja banka dala zeleno svjetlo za završetak transakcije. Predsjednik Uprave NLB-a Blaž Brodnjak zahvalio je svim regulatorima na “iznimno učinkovitom i profesionalnom odlučivanju”.

22

eura po dionici cijena je koja uključuje i dividendu za 2024.

“Kupnja vodećih franšiza na tržištu uvijek je izazovna, stoga iznimno cijenimo njihov trud, transparentnost i konstruktivan stav koji je donio pozitivan rezultat kako NLB Grupi, tako i poslovanju i svim talentima Summit Leasinga”, rekao je.

Kako su podsjetili iz NLB-a, leasing je jedna od strateških djelatnosti njihove grupacije. “Usluge leasinga zadovoljavaju potrebe klijenata, zbog čega je NLB Grupa odlučila postupno širiti ovu djelatnost, najprije ulaskom na slovensko tržište s NLB Lease&Go u proljeće 2020., a zatim s dvije nove tvrtke osnovane 2022. u Sjevernoj Makedoniji i Srbiji”, napisali su. Predviđali su da će leasing s organskim rastom u zreloj fazi doprinijeti više od milijardu eura bilančnoj sumi grupe, a akvizicijom Summit Leasinga ta je ambicija značajno ubrzana, ističu.

Ulazak NLB-a na hrvatsko tržište leasinga kroz Summit Leasing također predstavlja važan korak u povratku NLB-a na hrvatsko tržište financijskih usluga. Južni slovenski susjed bio je jedini od bivših jugoslavenskih republika u kojem NLB, kao jedna od jačih regionalnih financijskih institucija, dosad nije bila prisutna. U to se želi vratiti i pokušajem preuzimanja Addiko banke.

Komentirajte prvi

New Report

Close