M&A segment u oporavku, ali fondovima će trebati vremena da vrate novac ulagačima

Autor: Poslovni dnevnik , 22. travanj 2024. u 17:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Čelnik Blackstonea Jonathan Gray upozorava na tri bilijuna dolara zamrznutih investicija.

Premda tržište spajanja i preuzimanja oživljava (M&A), fondovima rizičnog kapitala, koji posjeduju rekordne količine neprodane imovine, trebat će vremena da vrate novac ulagačima, poručili su iz Blackstonea.

“Mislim da smo još uvijek u ranoj fazi faze oporavka koja će u konačnici omogućiti privatnim ulagačima da vrate kapital. To se ne događa preko noći”, rekao je predsjednik Blackstonea Jonathan Gray u intervjuu za Financial Times.

Izostanak IPO-a
Najveća svjetska investicijska kompanija po imovini pod upravljanjem računa na oporavak segmenta u sklapanju poslova budući da se aktivnost ubrzava nakon dvije godine izostanaka većih izlazaka na burzu i preuzimanja zbog globalne nervoze koju su donijele rastuće kamatne stope i geopolitički nemiri.

25

milijardi ulaganja ostvario je fond ulaganja

Gray je rekao da Blackstone “definitivno bilježi više transakcijskih aktivnosti” na valu nižih troškova korporativnog zaduživanja i snažnijeg izdavanja obveznica, iako još nema većeg optimizma za smanjenje referentnih kamatnih stopa.

Fondovi rizičnog kapitala očekuju da će pad kamatnih stopa potaknuti povećanje sklapanja poslova i posljedično industriji omogućiti izlazak iz investicija vrijednih tri bilijuna dolara. Time će im se omogućiti da preusmjere novac u velike mirovinske fondove koji su trenutno previše izloženi kompanija koje nisu uvrštene na burzama To će im zauzvrat omogućiti da vrate gotovinu u velike mirovinske fondove koji su trenutačno previše izloženi neuvrštenim ulaganjima.

Robusna američka ekonomija i rastuće napetosti na Bliskom istoku prolongirali su očekivano snižavanje kamatnih stopa Federalnih rezervi. Predsjednik Feda Jay Powell rekao je u utorak da će vjerojatno trebati “dulje od očekivanog” da inflacija dosegne ciljanu razinu koja bi omogućila središnjoj banci da smanji stope.

Gray je uvjeren da će financijska tržišta bez većih potresa prijeći preko odgode snižavanja cijene novca. “Mislim da će s vremenom Fed dobiti bolje podatke, što će im dati prostora za smanjenje stopa. Ali tempo te dezinflacije je usporen”, rekao je prvi čovjek Blackstonea.

Bolja zarada od prognoza

Blackstone je izvijestio o neznatno boljoj zaradi u prvom tromjesečju od prognozirane, porastu novih ulaganja, ali padu od 17 posto u prodanoj imovini.

Skok novih ulaganja
Blackstone je nedavno izvijestio o neznatno boljoj zaradi u prvom tromjesečju od prognozirane, značajnom porastu novih ulaganja, ali padu od 17 posto u prodanoj imovini, piše FT. Grupa sa sjedištem u New Yorku udvostručila je iznos ulaganja s 11 na 25 milijardi dolara. Istovremeno je prodala imovine u vrijednosti 15 milijardi dolara ulaganja, tri milijarde manje nego u prvom tromjesečju 2023.

Slabija prodaja rezultirala je time da Blackstone nije uspio ostvariti značajnije naknade. Neto naknade zarađene od prodanih ulaganja pale su 25 posto u kvartalu na 293 milijuna dolara, a tijekom proteklih dvanaest mjeseci su se prepolovile. Rezultati kompanije pogurali su snažnim rastom kreditnog i osiguravateljskog dijela poslovanja, koje ima 330 milijardi dolara imovine, dok je ukupna imovina Blackstonea dosegnula 1,1 bilijun dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close