Le Pen najavila kapitalne kontrole

Autor: Tomislav Pili , 03. svibanj 2017. u 22:00
Marine Le Pen zalaže se za povratak obračunske jedinice ECU, a kasnije i franka/REUTERS

Kandidatkinja za predsjednicu priprema izlazak Francuske iz eurozone.

Kandidatkinja za francusku predsjednicu Marine Le Pen kapitalnim kontrolama namjerava spriječiti odljev depozita iz banaka nakon odluke o napuštanju eurozone.

Kako je izjavila u utorak, odmah nakon osvajanja mandata pokrenut će pregovore o izlasku iz Europske unije i napuštanju eura kojeg je još jednom optužila za sve francuske ekonomske nevolje. Pregovori mogu trajati od šest do osam mjeseci, a tom vremenu može se organizirati referendum o ostanku u EU. Na pitanje očekuje li navalu štediša na banke, Le Pen je kazala kako se u tom slučaju mogu uvesti kapitalne kontrole na nekoliko dana. "Međutim, to se neće dogoditi", dodala je ikona francuske krajnje desnice.

Le Pen je naglasila kako želi euro zamijeniti labavijim oblikom monetarne suradnje, kao što je bio ECU, obračunska jedinica koja je prethodila euru. To bi bilo prijelazno rješenje do povratka franka. Iako njezini simpatizeri snažno podržavaju povratak nacionalne valute, ankete pokazuju kako tri četvrtine Francuza žele i dalje plaćati eurom. Analitičari smatraju da bi izlazak Francuske bio smrtni udarac za eurozonu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close