Kupujete preko Temua i Sheina? Objavljeni zabrinjavajući podaci o kvaliteti proizvoda

Autor: Poslovni.hr , 24. kolovoz 2024. u 13:25
Foto: Reuters

Kako izvještava Business Insider, u proizvodima navedenih tvrtki pronađene su i druge otrovne supstancije.

Ono što piše austrijski dnevni list Der Standard jednostavno ne možemo povjerovati. Nažalost, istinito je. Pod naslovima “Proizvodi Temua i Sheina čak 229 puta otrovniji od dopuštenog” i “Opasni materijali”, list poziva na oprez. Primjerice, ističe kako omekšivač rublja, prema izjavama istraživača, može prouzročiti neplodnost pa čak i prerani porođaj kada sadrži previše nepoželjnih sastojaka. 

Još je strašnije što je to mnogim kupcima, unatoč oštrim kritikama, sasvim svejedno. Važno im je da je jeftino. Kao potvrdu toga, list navodi da su zdravstvene vlasti Južne Koreje posebno istraživale od čega su napravljene cipele koje se jeftino prodaju preko tvrtki Shein, AliExpress i Temu. Rezultat je bio katastrofalan. Neki proizvodi sadrže toliku količinu otrova da dopuštenu količinu premašuju čak 100 puta, prenosi Večernji list.

“Omekšivač na bazi ftalata oštećuje funkciju oplodnje, na primjer smanjuje broj spermija i može dovesti do neplodnosti, pa čak  prouzročiti i prerani porođaj.” Daljnja neugodna i opasna iznenađenja  mogu se doživjeti zbog formaldehida koji je pronađen u visokoj dozi u kapama.

I dvije bočice laka za nokte od Sheina bile su zatrovane prevelikom količinom dioksana. Bezbojna tekućina koja se često upotrebljava kao otapalo već je proglašena kancerogenom odnosno opasnom zbog trovanja jetre.

Kako izvještava Business Insider, u proizvodima navedenih tvrtki pronađene su i druge otrovne supstancije. Glasnogovornik tvrtke Temu odmah je reagirao na teške optužbe, naredivši interne preglede. Od 11 proizvoda s posebno visokim vrijednostima otrova, dva su se mogla kupiti kod Temu, priznao je glasnogovornik tvrtke.

Temu financijski stoji izvanredno. U SAD-u je prošle godine povećao svoju prodaju za čak 700 posto, prema podacima s web stranice Traffic. U prvom tromjesečju ove godine matična kompanija Temua “Pinduoduo”, utrostručila je svoju dobit u odnosu na prošlu godinu. Neto dobit kineskog e-commerce diva porasla je za 246 posto u usporedbi s prethodnom godinom, dosegnuvši 28 milijardi juana (3,6 milijardi eura). Prihod je u prvom tromjesečju 2024. porastao za 131 posto, odnosno na 86,6 milijardi juana (11,1 milijardu eura).

Komentirajte prvi

New Report

Close