Kriptovalutama se odsad mogu plaćati režije i virmani

Autor: Josipa Ban , 25. lipanj 2024. u 22:00
Nikola Škorić, izvršni direktor Electrocoina, kompanije koja je osnovana prije deset godina i koja je u Hrvatskoj otvorila prvu kripto mjenjačnicu/M. Habljak/PIXSELL

Electrocoin predstavo Electrocoin Trade koji omogućuje podmirivanje računa.

Kriptovalute smo do sada u Hrvatskoj mogli trošiti za plaćanje raznih proizvoda i usluga, a sada ih možemo koristiti i za plaćanje računa. Plaćanje računa kriptovalutama omogućuje Electrocoin Trade, usluga koja je predstavljena uz novu platforma za trgovanje kriptovalutama.

Iza platforme stoji Electrocoin, vodeća domaća kompanija za posredovanje u trgovanju kriptovalutama i provođenje kriptovalutnih plaćanja, koja je novu platformu predstavila početkom ove godine.

Rast prometa
“Kriptovalutama je od sada moguće platiti bilo kakve virmanske račune, odnosno bilo koji račun koji se plaća bankovnim nalogom ili općom uplatnicom. Kriptovalutama se tako mogu plaćati brojni računi, primjerice fakture ili računi za električnu energiju, grijanje, telekomunikacijske usluge i slično, ali i troškovi kao što su računi za kupovinu automobila, putovanja ili čak nekretnine”, objašnjavaju iz kompanije.

Inovacijama do šire primjene

Od osnutka 2014. Electrocoin radi na rješenjima za korištenje kriptovaluta u svakodnevnom životu.

Nikola Škorić, izvršni direktor Electrocoina, kaže da kontinuirano rade na rješenjima koja korisnicima omogućuju jednostavno i praktično korištenje kriptovaluta.

“Usluga plaćanja računa kriptovalutama ljudima pruža novu mogućnost da svoje kriptovalute koriste u svakodnevnim financijskim transakcijama, čineći ih dijelom njihove svakodnevne rutine”, ističe izvršni direktor kompanije koja je osnovana prije deset godina i koja je u Hrvatskoj otvorila prvu kripto mjenjačnicu.

Već 2019. predstavili su i PayCek, rješenje za prihvaćanje plaćanja u kriptovalutama. Danas ovaj sustav koristi više od 500 različitih trgovaca, među kojima su Konzum i iNovine, a plaćati kriptovalutama može se na više od 3000 lokacija.

Iz Electrocoina kažu i da je nova platforma zabilježila značajan uspjeh jer je pretekla prijašnju po količini prometa, i to u samo prva tri mjeseca od pokretanja. Koliko se “okrene” putem Electrocoinove platforme i koliko je narastao promet zahvaljujući usluzi Electrocoin Trade, nismo uspjeli saznati.

500

različitih trgovaca danas koristi sustav PayCek

Regulacija i sigurnost
Korištenje kriptovaluta kao sredstvo plaćanja polako se širi, no ostaje činjenica da se na kriptovalute još uvijek pretežno gleda kao na investiciju. Tako je jer su kriptovalute, i općenito kriptoimovina, dosad bile neregulirano područje. No to bi se trebalo promijeniti skorašnjim stupanjem na snagu Uredbe o tržištima kriptoimovine (MiCA) koja će donijeti više reda, a time i sigurnosti.

Inače, Electrocoin je od lani upisan u Hanfin Registar pružatelja usluga virtualne imovine. Uvođenjem registra povećan je opseg provjera onih koji obavljaju poslove skrbništva i upravljanja virtualnom imovinom.

Komentirajte prvi

New Report

Close