Krediti u godinu dana pali 14 mlrd. kn

Autor: Ana Blašković , 23. travanj 2013. u 22:00
Jedna od rijetkih vrsta kredita koja raste su 'minusi' po tekućim računima/FOTOLIA

Građani i tvrtke i dalje se razdužuju, ali zato država ne smanjuje svoje apetite.

Tijek novca iz banaka prema realnom sektoru u godinu dana smanjio se za čak 14 milijardi kuna, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke.

Radi se o nastavku pada kreditiranja koji je na kraju veljače dosegno 4,9 posto na godišnjoj razini. Ukupni kreditni portfelj banaka spustio se na 271,5 milijardu kuna. Pomniji uvid ne donosi iznenađenja; banke su kreditne linije najviše, za gotovo trećinu, prigušile prema tvrtkama koje su otplaćivale 99,5 milijardi kuna. Razdužuje se i stanovništvo koje je svoje obveze istodobno smanjilo za više od tri milijarde kuna. Pri tome su najviše, 32 posto, pali autokrediti dosegnuvši 2,8 milijardi kuna.

Stambeni kredit smanjili su se na 61,2 milijarde što je 1,8-postotni pad. HNB je od veljače promijenio statistiku pri čemu su posebna kategorija postala prekoračenja po tekućim računima, odnosno 'minusi'. Oni su jedna od iznimki trenda s godišnjim rastom od 1,8 posto. Građani vraćaju 7,3 milijarde kuna 'minusa' što ukazuje da velik broj građana na taj način preživljava u krizi. Zato država ne smanjuje svoje apetite; njezina zaduženost porasla je za 11,6 posto na 38,3 milijarde kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close