Korisnici Revoluta u Hrvatskoj sada mogu ulagati u korporativne i državne obveznice

Autor: Tanja Ivančić , 18. lipanj 2024. u 09:07
Kako pojašnjavaju iz Revoluta, na ponudu obveznica su se odlučili nakon što su rezultati istraživanja pokazali da čak 37 posto Hrvata ima nisku toleranciju na rizik/Revolut

Dostupno je trenutačno 40 obveznica, a usto ulagati je moguće i u 2800 dionica tvrtki te više od 500 fondova.

Revolut, financijska aplikacija, u svoju investicijsku ponudu u Hrvatskoj dodaje i obveznice, izvijestili su iz tvrtke.

Obveznice se izdvajaju kao dobra polazna točka za ulagatelje koji su manje skloni riziku, jer obično nude visoku razinu stabilnosti i mogućnost znatne diversifikacije portfelja, ističu iz tvrtke, te dodaju: “Revolutova ponuda trenutno obuhvaća blizu 40 korporativnih i državnih obveznica, a popis će se proširiti u nadolazećim mjesecima.

Minimalni iznos za početak ulaganja u obveznice je 100 dolara/eura, uz 0,25 posto fiksne naknade po trgovanju. Minimalna naknada je jedan dolar ili euro. A mogu se primjenjivati druge naknade”.

Konzervativni Hrvati
Kako pojašnjavaju iz Revoluta, na to ponudu obveznica su se odlučili “nakon nedavnog istraživanja koje je provela tvrtka Dynata u ime Revoluta u Hrvatskoj, na reprezentativnom uzorku a koje je pokazalo da čak 37 posto Hrvata ima nisku toleranciju na rizik, što ih navodi da traže sigurnije opcije ulaganja”.

Minimalni iznos za početak ulaganja

Minimalni iznos za početak ulaganja u obveznice je 100 dolara/eura, uz 0,25 posto fiksne naknade po trgovanju.

Podaci istraživanja pokazuju da su Hrvatski građani najkonzervativniji ulagatelji među 15 ispitanih europskih zemalja, gdje u prosjeku 29 posto ispitanika daje prednost sigurnijim investicijskim opcijama. Nadalje, 17 posto ispitanika iz Hrvatske želi diversificirati svoje portfelje, a istodobno biti otvoren za umjeren rizik.

Inače, u Revolutu je korisnicima dostupno više od 2800 dionica tvrtki uvrštenih na američkim i europskim burzama te preko 500 fondova kojima se trguje na burzi (ETF-ova), kao i alati za praćenje izvedbe ulaganja u stvarnom vremenu, kao što su popisi za praćenje uživo, grafikoni trgovanja i tržišne vijesti.

Ranije ove godine, naglašavaju iz Revoluta, ukinuta je naknada za skrbništvo (0,12 posto godišnje tržišne vrijednosti imovine koju drži klijent) za sve financijske instrumente koje Revolut Trading Ltd odnosno Revolut Securities Europe UAB nudi u aplikaciji klijentima iz Ujedinjenog kraljevstva i Europe.

Revolut je predstavio i paket usluga Trgovanje Pro – plaćenu pretplatu, koja nudi, među ostalim pogodnostima, pristup cjenovnim pogodnostima (npr. niže provizije i veća ograničenja veličine naloga) i dodatne analitičke značajke. Za manje iskusne ulagače, Revolut nudi svoju uslugu Robo savjetnika, koja je najprikladnija za klijente koji uopće nemaju iskustva s trgovanjem, imaju malo iskustva ili jednostavno nemaju vremena za opsežna istraživanja i aktivno trgovanje.

Investicijske usluge u EGP-u pruža Revolut Securities Europe UAB (“Revolut”), investicijska tvrtka koju je ovlastila i regulira Litavska središnja banka. Usto, upozoravaju iz Revoluta da “kao i kod svih ulaganja, postoji rizik za kapital.

Vrijednost ulaganja može rasti i padati. Prošla izvedba, kao ni prinos na obveznice prikazan u bruto iznosu, nije pouzdan pokazatelj buduće izvedbe i Revolut ne jamči da će vaši investicijski ciljevi biti postignuti ili da će portfelj ostvariti povrat. Možete izgubiti cijelu svoju investiciju ako izdavatelj obveznice ne ispuni svoje obveze. Na vrijednost ulaganja mogu utjecati fluktuacije valuta”.

Alternativa za ulagače
“Nastavljamo širiti ponudu ulaganja s obveznicama, izvrsnim načinom diversifikacije investicijskog portfelja, zaštite od neizvjesnosti i stvaranja fiksnog prihoda. S većim potencijalnim prinosima, obveznice nude uvjerljivu alternativu za ulagače”, naglasio je Rolandas Juteike, voditelja odjela za imovinu i trgovanje u Europi.

Inače, Revolut je licencirana europska banka, koja je 2015. u Ujedinjenom Kraljevstvu pokrenula uslugu transfera i konverzije valuta. U Hrvatskoj ima više od 400.000 korisnika Revoluta, dok ih je u svijetu više od 40 milijuna, dok se putem aplikacije obavi mjesečno pola milijarde transakcija.

Komentirajte prvi

New Report

Close