Končar D&ST utrostručio dobit u prvom polugodištu

Autor: Ana Roksandić , 24. srpanj 2024. u 22:00
Na kraju lipnja kompanija je imala ugovorenih poslova u vrijednosti od 752 milijuna eura ili 40 posto više nego 2023. godine/Ž. Lukunić/PIXSELL

Izvoz je porastao za 48%, na 194 milijuna eura, činivši 96% prihoda od prodaje.

Končar Distributivni i specijalni transformatori (D&ST) u prvih pola godine zaradio je neto dobit od 52,7 milijuna eura, što je čak 279 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, kada mu je dobit bila 13,9 milijuna eura.

Poslovni prihodi te kompanije iz sastava Končar Grupe u tom su razdoblju uvećani 38,2 posto, na 205 milijuna eura. Izvoz Končar D&ST-a je porastao 47,8 posto, dosegnuvši 193,8 milijuna eura te tako čini 96 posto prihoda od prodaje, izvijestili su iz Končara.

Skok dionica
Na kraju lipnja kompanija je imala ugovorenih poslova u vrijednosti od 752 milijuna eura ili 40 posto više nego 2023. godine. Uprava ocjenjuje da je opće stanje društva stabilno te navodi da se kontinuirano provode aktivnosti na boljoj organizaciji, racionalizaciji poslovanja, razvojnim iskoracima, smanjenju troškova, ugovaranju novih poslova te općenito na podizanju konkurentske prednosti Končar D&ST-a na tržištu.

Na Zagrebačkoj burzi u srijedu je povlaštena dionica Končara D&ST poskupjela 0,58 posto, na 1720 eura, a redovna dionica za 1,76 posto, na 1730 eura.

Brojna Končareva društva trenutno ostvaruju sjajne domaće i inozemne suradnje. Tako je Končarevo društvo za električna vozila nedavno s HŽ Putničkim prijevozom potpisalo ugovor o kupoprodaji šest elektrodizelskih motornih vlakova, koji će zamijeniti nagibne vlakove koji voze između Splita i Zagreba od 2004. godine.

Vlakovi su hibridne izvedbe i na elektrificiranoj pruzi se napajaju iz kontaktne mreže, a na neelektrificiranoj pruzi kao izvor energije koriste dva dizelska motora. Zamijenit će nagibne sadašnje vlakove na toj relaciji. Vrijednost ugovora je 57,3 milijuna eura, a financira se iz zajma Europske investicijske banke (EIB).

Uskoro novo društvo
Na međunarodnom planu, sredinom srpnja Končar i Siemens Energy potpisali su Sporazum o zajedničkom pothvatu i skupa ušli u novo društvo pod nazivom Končar – Transformatorski kotlovi (KTK) koje će se baviti proizvodnjom i prodajom transformatorskih kotlova.

Dva dugogodišnja partnera izgradit će suvremenu i vrhunski opremljenu tvornicu za proizvodnju na Končarevoj lokaciji u Sesvetskom Kraljevcu. Kada se stavi u funkciju, b it će to 15 Končarevo društvo, a u njemu će Končar biti većinski vlasnik sa 60 posto udjela, dok će Siemens Energy biti vlasnikom 40 posto udjela.

Komentirajte prvi

New Report

Close