Ulažu milijarde u spašavanje tržišta nekretnina koje je ozbiljan uteg gospodarstvu

Autor: Josipa Ban , 20. svibanj 2024. u 07:03
Peking je do sada, piše FT, uglavnom podržavao završetak nedovršenih građevinskih projekata kako bi udarac na potrošače bio što manji (jer se stanovi uglavnom kupuju prije njihova završetka/Reuters

Javna poduzeća će kupovati stambene objekte te ih pretvarati u javne stanove.

Kineska Vlada objavila je mjere kojima namjerava oživjeti nekretninski sektor koji je već neko vrijeme opterećen velikim dugovima. Plan je iznosima od nekoliko stotina milijardi juana potaknuti lokalne vlade i lokalna javna poduzeća da kupuju nekretnine. Usto će i hipotekarna pravila biti ublažena.

Peking je dao zeleno svijetlo lokalnim vlastima da kupuju stambene projekte te da ih pretvore u javne stanove. Omogućeno im je i da kupuju zemlju od građevinskih kompanija koje su se našle u financijskim problemima.

Kineska centralna banka za ovu je namjenu na raspolaganje stavila fond u vrijednosti od 300 milijardi juana, odnosno oko 38,3 milijardi eura. Očekuju se da će ovaj iznos biti podignut, uz kredite ostalih banaka, na 500 milijardi juana (63,8 milijardi eura), rečeno je u petak na konferenciji za medije prenosi Financial Times.

Povijest potpora

Kineske su vlasti i u prošlosti davale potpore nekretninskom sektoru koje su uključivale kredite.

Burze dobro reagirale
Druga najveća ekonomija svijeta ovim bi mjerama trebala potaknuti rast nekretninskog tržišta koje predstavlja ozbiljan uteg kineskom gospodarstvu. Problemi na tržištu nekretnina, naime, potkopavaju povjerenje potrošača te smanjuju prihode lokalnih vlasti.

“U gradovima s velikim popisom komercijalnih stanova, vlada će možda morati razmotriti njihovu kupnju, po razumnim cijenama, te ih staviti u funkciju kroz pristupačno stanovanje”, poručio je He Lifeng, zamjenik premijera Narodne Republike Kine.

Kako piše FT, Peking je do sada uglavnom podržavao završetak nedovršenih građevinskih projekata kako bi udarac na potrošače bio što manji (jer se stanovi uglavnom kupuju prije njihova završetka). Unatoč tome, najava mjera “državne” kupnje nekretnina nije iznenadila analitičare koji su takav potez i očekivali.

Analitičari ABN Amroa u istraživačkom radu ističu da će efekt mjera ovisiti o njihovoj implementaciji, no naglašavaju da su hitne i nužne zbog utjecaja koje nekretninsko tržište ima na kinesko gospodarstvo. Odmah po objavi mjera Hang Seng, glavni burzovni indeks u Hong Kongu, porastao je 0,9 posto, a onaj nekretninski za čak 5,3 posto.

Kineske su vlasti i u prošlosti davale potpore nekretninskom sektoru. One su uključivale kreditne linije koje su plasirale najveće državne banke krajem 2022. Ipak, niti ove potpore nisu pomogle u oživljavanju tržišta i vraćanju povjerenja potrošača.

Ipak, niti aktualne mjere i potez kineske centralne banke nije oduševio sve. Karl Choi, voditelj BofA globalnog istraživanja, potez centralne banke opisuje kao razočaravajući, a iznos fonda mali, posebno ako se uspoređuje s nacionalnom prodajom.

Znakovi oporavka
Ove su mjere uslijedile nakon što je kineski Nacionalni zavod za statistiku objavio brojke koje pokazuju daljnji pad na tržištu nekretnina u travnju. Cijene nekretnina u takozvanim gradovima prvog reda pale su 2,5 posto na godišnjoj razini.

Kako bi potaknule gospodarski rast kineske se vlasti nisu usredotočile samo na nekretnine. Mjere na strani ponude uključuju ulaganja i u proizvodnju. Kinesko gospodarstvo posljednjih mjeseci pokazuje mješovite znakove oporavka. Izvoz je tako u travnju ostvario rast. Oporavljaju se i određeni pokazatelj potrošnje, ali ne i pokazatelji s tržišta nekretnina.

Industrijska proizvodnja porasla je 6,7 posto na godišnjoj razini u travnju, objavio je NBS, nadmašivši predviđanja ekonomista koje je anketirao Bloomberg od 5,5 posto.

Međutim, maloprodaja je porasla samo 2,3 posto u odnosu na prethodnu godinu, što je daleko ispod predviđanja analitičara od 3,7 posto te pad u odnosu na rast od 3,1 posto u ožujku.

“Najvažniji pozitivan pomak je volja državnog vodstva da ispravi smjer kojim se gospodarstvo kreće”, komentar je analitičara Société Générale Wei Yao i Michelle Lam.

Komentirajte prvi

New Report

Close