Kineska ‘Svjetska banka’ planira 50 milijardi dolara za klimu

Autor: Poslovni.hr , 24. rujan 2023. u 21:59
Foto: Reuters

Plan bi trebao biti objavljen na godišnjoj skupštini u Egiptu.

Azijska infrastrukturna investicijska banka, pandan Pekinga Svjetskoj banci, trebala bi ovog tjedna predstaviti “klimatski akcijski plan” kao strateški temelj za naglo povećanje financiranja. “Globalna borba protiv klimatskih promjena bit će dobivena ili izgubljena u Aziji. Većina emisija dolazi iz azijskih zemalja”, rekao je potpredsjednik za politiku i strategiju AIIB-a Danny Alexander FT-u.

Fokus na kreditiranje klimatskih promjena odražava namjeru AIIB-a da se nametne kao dio međunarodne financijske arhitekture, nakon protivljenja SAD-a prema njegovom stvaranju 2016. Nadovezuje se na obećanje iz 2020. da će prestati s financiranjem elektrana na ugljen i druge povezane projekte.

Plan bi trebao biti objavljen na godišnjoj skupštini u Egiptu, a predviđa utrostručenje zajmova za projekte borbe protiv klimatskih promjena do 2030. Time bi financiranje klimatskih promjena postalo glavni kreditni prioritet banke i činilo bi više od polovice sredstava koje je isplatila, rekao je Alexander. “Prošle godine naše financiranje klimatskih promjena dosegnulo je 2,6 milijardi dolara, a do 2030. iznosit će oko sedam do osam milijardi dolara godišnje. Tijekom ovog desetljeća, AIIB će uložiti više od 50 milijardi dolara”, rekao je Alexander. AIIB, multilateralna razvojna banka koju vodi Kina sa 106 zemalja članica uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Francusku i Njemačku, ranije ove godine uzdrmana je optužbama bivšeg voditelja komunikacija iz Kanade Boba Pickarda o “toksičnoj kulturi”. Pickard je naprasno napustio banku u lipnju, tvrdeći da je da je kineska Komunistička partija upravljala bankom “poput interne tajne policije”.

Komentirajte prvi

New Report

Close