Kina traži da državne financijske institucije odbace usluge PwC-a

Autor: Domagoj Puljizović , 05. kolovoz 2024. u 22:00
Na popisu 30 velikih državnih financijskih institucija koje su ove godine prestale koristiti usluge PwC-a je i Bank of China/Reuters

Revizorska kuća do ožujka je surađivala s oko 110 kotiranih kineskih kompanija.

Kineski regulatori posljednjih su mjeseci zatražili od nekoliko PricewaterhouseCoopersovih (PwC) velikih državnih klijenata da prekinu suradnju s tim revizorom jer ga očekuju kazne zbog suradnje s nekretninskim gigantom Evergrandeom kojem je sud u Hong Kongu naredio likvidaciju u siječnju nakon što nije uspio podmiriti plaćanje duga.

Takve neslužbene usmene naputke, kinesko ministarstvo financija velikim državnim financijskim institucijama davalo je barem od travnja, javila su Reutersu dva anonimna izvora.

Odgovor na pritisak
Na popisu 30 velikih državnih financijskih institucija izlistanih na burzi koje su ove godine prestale koristiti usluge PwC-a su i Bank of China (BOC), China Life Insurance, PICC, China Taiping Insurance te China Cinda Asset Management.

Inače, kinesko ministarstvo financija najveći je dioničar u više od 20 velikih državnih financijskih institucija, uključujući pet najvećih banaka, četiri osiguravatelja te četiri upravitelja dugovima, s udjelima koji su držani izravno ili putem drugih državnih tijela poput investicijske kompanije Central Huijin koja je u vlasništvu kineske vlade. Također, Ministarstvo je i glavni regulator revizora u Kini.

Izabrali KPMG
Ne zna se sa sigurnošću jesu li sve državne firme primile naputke od ministarstva ili drugih državnih tijela o raskidu suradnje s PwC-om, no izvori su rekli da su te upute jedan od glavnih razloga za odlazak klijenata od revizora koji je već smanjio broj zaposlenih i prepolovio plaće dijelu starijih suradnika.

BOC, China Life i PICC bili su među najvećim PwC-ovim klijentima po visini naknada za računovodstvo, koje su prošle godine redom iznosile gotovo 28 milijuna dolara. Druge državne kompanije, uključujući najvećeg proizvođača energije PetroChina te vodeću tvrtku za izgradnju željeznica i cesta China Railway Group, također su nedavno prekinule suradnju s PwC-om, a China Telecom prošli je tjedan izjavio da namjerava imenovati KPMG kao svog vanjskog revizora za 2024., zamijenivši tako PwC usred financijske godine.

Podsjetimo, kineske vlasti istražuju ulogu PwC-a u reviziji Evergrandea nakon što je regulator za vrijednosne papire tvrtku za razvoj nekretnina koja se našla u problemima u ožujku optužio za prevaru od 78 milijardi dolara. PwC je bio revizor Evergrandea gotovo 14 godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close