Kina neočekivano smanjila kamatne stope da potakne usporenu ekonomiju

Autor: Ana Roksandić , 23. srpanj 2024. u 16:21
Potez je uslijedio nakon trećeg plenuma Komunističke partije Kine, pomno praćenog zatvorenog sastanka na kojem elita Središnjeg komiteta partije iznosi smjernice politike/Reuters

Analitičari ističu da će utjecaj rezanja cijene novca biti umjeren bez fiskalnih mjera.

Kina je iznenadila financijska tržišta neočekivanim smanjenjem kamatnih stopa, samo nekoliko dana nakon ključnog sastanka Politbiroa kineske Komunističke partije. Potez odražava napore tamošnje vlade da ubrza rast druge najveće svjetske ekonomije, koja pokazuje znakove usporavanja, piše Financial Times.

Narodna banka Kine (PBoC) objavila je u ponedjeljak da će jednogodišnja osnovna kamatna stopa na kredite, koja služi kao referentna stopa za korporativno kreditiranje, biti smanjena za 0,1 postotni bod na 3,35 posto.

Riječ je o prvom smanjenju od kolovoza prošle godine. Također, petogodišnja kamatna stopa, koja utječe na cijene hipotekarnih kredita, smanjena je za 0,1 postotni bod na 3,85 posto, što je prvo smanjenje od veljače ove godine.

Na 3,35 posto

Narodna banka Kine obznanila je da će osnovna kamatna stopa biti smanjena za 0,1 postotni bod.

Podrška realnoj ekonomiji
Smanjenja su ulijedila nakon što je središnja banka Kine smanjila tzv. obrnutu repo stopu, sedmodnevnu stopu koja se koristi za određivanje cijena kratkoročnog kreditiranja, za 0,1 postotni bod na 1,7 posto.

PBoC je izjavila da je cilj ovog poteza “jačanje protucikličkih prilagodbi kako bi se bolje podržala realna ekonomija”. Također, za 0,1 postotni bod za sve ročnosti smanjene su kamatne stope na tzv. stalni kreditni instrument, točnije na kredite koje banke koriste kada im je potreban kratkoročni novac.

Ti potezi dolaze nakon što je Kina više puta smanjivala svoje glavne kamatne stope posljednjih godina zbog dugotrajne stagnacije na tržištu nekretnina i slabe domaće potrošnje. Donositelji politika su pod pritiskom da poduzmu veće mjere kako bi ojačali povjerenje investitora i potrošača.

Službeni podaci od prošlog tjedna pokazali su da je ekonomija porasla za 4,7 posto u drugom kvartalu, što je ispod očekivanja, dok su pokazatelji u sektoru nekretnina pogoršani.

Eswar Prasad, profesor ekonomije na Sveučilištu Cornell, izjavio je da ovaj “kvantitativno skroman, ali simbolički značajan niz mjera signalizira spremnost kineske vlade da konačno upotrijebi makroekonomske stimulacije za podršku usporavajućoj ekonomskoj aktivnosti”.

Smanjenje kamatnih stopa uslijedilo je nakon trećeg plenuma Komunističke partije Kine, pomno praćenog zatvorenog sastanka na kojem elita Središnjeg komiteta partije iznosi smjernice politike. Na ovogodišnjem događaju, koji je završen u četvrtak, dužnosnici su izrazili zabrinutost zbog stanja ekonomije i obećali dodatnu podršku.

Odluka elite partije
Peking je posljednjih mjeseci dopustio državnim poduzećima da kupuju neprodane nekretnine kako bi se nosili s usporavanjem tržišta nekretnina. No, malo je znakova poboljšanja u tom sektoru, s padom cijena novih domova za 4,5 posto prošlog mjeseca, najviše u gotovo 10 godina.

Kineski okvir za određivanje kamatnih stopa značajno se razvijao posljednjih godina, s kamatnim stopama kao što je LPR (loan prime rate) koji je povezan sa srednjoročnim kreditnim instrumentom koji određuje PBoC i utječe na likvidnost bankarskog sektora.

Guverner središnje banke Pan Gongsheng nagovijestio je u lipnju veću ulogu repo stope u određivanju politike u budućnosti. Lynn Song, glavna ekonomistica za veći dio Kine u ING-u, izjavila je da bi se smanjenja kamatnih stopa “mogla smatrati signalizacijom PBoC-a o novom statusu sedmodnevne obrnute repo stope kao primarne politike”, ovisno o tome hoće li i druge referentne stope biti smanjene u narednim tjednima.

Analitičari upozoravaju da će utjecaj takvih smanjenja vjerojatno biti umjeren. Prasad je rekao da su smanjenja LPR-a “vjerojatno neučinkovita” osim ako nisu “popraćena fiskalnim stimulansima i širim politikama reformi za oživljavanje opadajućeg povjerenja privatnog sektora”.

Komentirajte prvi

New Report

Close