Kina će ove godine rasti 7,5 posto, u azijsko-pacifičkoj regiji rast od 6,2 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 01. travanj 2014. u 21:59
Fotolia

Inflacija u regiji bit će nešto viša nego lani i dosegnut će 3,6 posto.

Manila Azijske zemlje u razvoju trebale bi održati postojeći zamah i dobro su pozicionirane za suočavanje s rizicima proizišlima iz nešto slabijeg kineskog rasta i potencijalno neujednačene potražnje iz vodećih industrijaliziranih zemalja, ocijenila je Azijska razvojna banka (ADB).

Azijske zemlje mogu poduzeti preventivne mjere kako bi zaštitile rastuće gospodarstvo regije od nepredvidivog priljeva kapitala, poručili su iz ADB-a prilikom predstavljanja prognozi za ovu i iduću godinu. Za regiju u cjelini, koju čini 45 zemalja azijsko-pacifičke regije, ADP prognozira rast od 6,2 posto u 2014., nakon 6,1-postotnog rasta u prošloj godini. U 2015. rast bi trebao ubrzati na 6,4 posto. "Većina regionalnih gospodarstava ojačala je ekonomske fundamente.

Gledano unaprijed, jačanje mjera očuvanja stabilnosti prije procvata može pomoći da se izbjegne neočekivani zaokret u kapitalnim tokovima u razdobljima krize", navodi se u ADB-ovim prognozama rasta azijskih gospodarstava u 2014. U Kini se očekuje rast od 7,5 posto u ovoj godini, a 7,4 posto u idućoj godini, dok bi indijsko gospodarstvo moglo ove godine ubrzati na 5,5 posto. Inflacija u regiji bit će nešto viša u ovoj godini u usporedbi s 3,4 posto u 2013. i dosegnut će 3,6 posto, procjenjuju u ADB-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close