Katastrofa rublje ugrožava čak devet susjednih država

Autor: Tomislav Pili , 19. siječanj 2015. u 22:01
Ruskog čelnika Vladimira Putina očekuje pad BDP-a od pet posto/REUTERS

Izostanak novčanih doznaka radnika koji rade u Rusiji izazvat će socijalne nemire.

Devalvacija ruskog rublja ozbiljna je prijetnja većini članica Zajednice neovisnih država čija su gospodarstva u dobroj mjeri ovisna o milijardama dolara vrijednim doznakama njihovih građana koji rade u Rusiji, piše britanski The Guardian.

Prema procjenama Svjetske banke na koje se britanski medij poziva, zbog kolapsa rublja te bi zemlje zajedno tijekom 2015. godine mogle izgubiti 10 milijardi dolara. Guardian nabraja devet zemalja za koje su važne doznake iz Rusije. O njima, prema Guardianu, ovisi 21 posto gospodarstva Armenije, 12 posto Gruzije, 31,5 posto Kirgistana, 25 posto Moldavije, 42 posto Tadžikistana, 5,5 posto Ukrajine 4,5 posto Litve, 2,5 posto Azerbajdžana i 12 posto Uzbekistana.

Pogoršanje gospodarske situacije prisiljava imigrante iz tih zemalja da napuste Rusiju, a njihov povratak u domovinu može u njihovim zemljama, koje dobrim dijelom ovise o novčanim doznakama iz Rusije, u bliskoj budućnosti potaknuti socijalne nemire, piše Guardian. Tečaj rublja pao je u 2014. godini otprilike 40 posto prema američkom dolaru, a nastavio je kliziti i u ovoj godini. Rusko ministarstvo gospodarstva, pak, nedavno je objavilo da je u studenom BDP smanjen za 0,5 posto, što je njegovo prvo smanjenje od listopada 2009. godine.

Budući da izvoz nafte čini okosnicu ruskog gospodarstva, a cijene nafte su se od ljeta 2014. i više nego prepolovile, analitičari prognoziraju da će se pad gospodarskih aktivnosti najvjerojatnije i produbiti. Prema procjenama Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD) objavljenih u ponedjeljak, oštar pad cijena nafte dodatno je pritisnuo Rusiju, pa sada ekonomisti te institucije predviđaju da će gospodarstvo najveće države na svijetu ove godine potonuti pet posto. Još u rujnu je EBRD predviđao da će rusko gospodarstvo oslabiti tek 0,2 posto. Pad ruske valute najnegativnije se odrazio na Armeniju, Bjelorusiju i Turkmenistan, ocjenjuje EBRD. 
 

Komentirajte prvi

New Report

Close