Karticama ‘popeglano’ 35,2 mlrd. eura, prosječni Hrvat ima bar dvije

Autor: Ana Blašković , 11. rujan 2024. u 12:33
Svaki četvrti fiskalizirani račun danas se plaća gotovinom, no uskoro bi udio broja računa plaćenih karticom mogao biti premašiti trećinu, kažu u HNB-u/S. Strukić/PIXSELL

Platne kartice su već nekoliko godina najkorišteniji instrument bezgotovinskog plaćanja.

Platnim karticama građani su prošle godine ‘popeglali’ 35,2 milijarde eura vrijedne robe i usluge, što je 14,9 posto više nego prethodne godine.

Prosječan stanovnik Hrvatske u novčaniku ima više od dvije platne kartice, a popularnim plastikama koje polako, ali sigurno zamjenjuju gotovinu, lani je obavljeno gotovo 775 milijuna transakcija, objavila je Hrvatska narodna banka u publikaciji Platne kartice i kartične transakcije.

Kartice su već nekoliko godina najkorišteniji instrument bezgotovinskog plaćanja diljem Europe, uključujući i Hrvatsku, a kartično plaćanje stalno raste u broju i vrijednosti transakcija što upućuje na sve veću popularnost platnih kartica među potrošačima i poslovnim subjektima, ističe se.

Inovativne prakse

Više od tri četvrtine kartica bilo je beskontaktno, a tek četvrtina, oko dva milijuna, zahtijevala je kontaktno plaćanje.

Debitnih 80 posto
Osim rasta vrijednosti transakcija, bilježi se i povećanje broja kartičnih transakcija za 13,6 posto. Prosječan mjesečni broj platnih transakcija karticama izdanima u Hrvatskoj dosegnuo je 64,58 milijuna, a prosječna mjesečna vrijednost transakcija 2,9 milijardi eura.

Oko 80 posto platnih kartica, nešto više od 6,8 milijuna, bile su debitne, a 20-ak posto kreditne. Za primijetiti je da se ukupan broj kartica lani smanjio za 1,4 posto, pri čemu je broj debitnih manji za 1,4 posto, a kreditnih za 1,6 posto. Plaćanja prate i kontinuirane inovacije, poput beskontaktnih čiju je popularnost ubrzala i pandemija koronavirusa.

Krajem prošle godine više od tri četvrtine svih kartica bilo je beskontaktno, a tek četvrtina, oko dva milijuna kartica, zahtijevala je kontaktno plaćanje. Ni domaće tržište ne zaobilaze trendovi povezivanja platnih kartica s mobilnim aplikacijama i drugim digitalnim platformama poput digitalnih novčanika koji omogućuju korisnicima jednostavnija i brža plaćanja, dodatno potičući bezgotovinske transakcije.

Krajem prošle godine 19 domaćih banaka i dvije institucije za elektronički novac izdavalo je kartice. Glavnina transakcija, 703 milijuna, bila su nacionalna plaćanja vrijedna 31,6 milijardi eura.

Online grabi naprijed
Online kupnja, još jedan trend koji su popularizirala ograničenja u pandemiji, lani je nastavila uzlaznim trendom. Broj transakcija kupnje robe i usluga preko interneta povećao za 29 posto, a njihova vrijednost za 37 posto dosegnuvši 1,31 milijardu eura u 2023. godini.

“Kao posljedica kontinuiranog rasta kartičnih plaćanja i sve brojnijih alternativnih metoda plaćanja koje se zasnivaju na kartičnim tehnologijama, u nekoliko posljednjih godina primijećen je trend konstantnog porasta udjela broja transakcija plaćenih platnim karticama u odnosu na broj transakcija plaćenih gotovim novcem”, ističe HNB u publikaciji.

Dodaju da je otprilike svaki četvrti fiskalizirani račun plaćen karticom, dok su ostala tri plaćena gotovinom. “S obzirom na spomenuti trend, očekujemo da bi udio broja računa plaćenih karticom uskoro mogao biti veći od trećine”, zaključuju.

Komentirajte prvi

New Report

Close