JPMorgan cilja na 15 posto američkih depozita i veći udio kreditnih kartica

Autor: Domagoj Puljizović , 11. srpanj 2024. u 22:00
Odbor banke imenovao je Marianne Lake kao potencijalnu nasljednicu Jamieju Dimonu/Reuters

Najveći američki zajmodavac kreditnim karticama želi pokriti petinu nacionalne potrošnje.

Najveća američka banka želi postati još veća. JPMorgan Chase postavio je ambiciozan cilj privlačenja 15 posto potrošačkih depozita u zemlji, izjavila je Marianne Lake, izvršna direktorica za potrošačko i zajedničko bankarstvo tog kreditora u intervjuu za Reuters.

Prema najnovijim dostupnim podacima, JPMorgan imao je 11,3 posto udjela u maloprodajnim depozitima u Sjedinjenim Američkim Državama na kraju lipnja 2023. godine. Također, iz banke su kazali da žele povećati udio svojih kreditnih kartica u nacionalnoj potrošnji na 20 posto, sa sadašnjih 17.

Igra milimetara
“Udio na tržištu je igra milimetara, i to je vrlo moćna igra. Iako ne postavljamo nikakve vremenske rokove, naše strategije su usmjerene prema postizanju toga cilja”, rekla je Lake.

JPMorganovi maloprodajni depoziti u SAD-u vrijedili su 1,1 bilijun dolara na kraju prvog kvartala, a uključujući veleprodajne depozite, banka je imala 1,96 bilijuna dolara pologa u prvom kvartalu, što je porast s 1,95 bilijuna dolara u istom razdoblju prošle godine, dok je njen najbliži rival Bank of America imao 1,82 bilijuna dolara na kraju prvog kvartala.

11,3

posto imao je JPMorgan u maloprodajnim depozitima

“Nastavljamo graditi naše sposobnosti i pobjedu nad konkurencijom te investiramo u modernizaciju infrastrukture i podataka koristeći umjetnu inteligenciju, plaćanja i druge poslovne strategije”, kazala je Lake pa dodala da će im ulaganja i dalje osiguravati vodeću poziciju na tržištu “čak i za pet do deset godina.”

JPMorgan je lani preuzeo propalu banku First Republic, čime je povećao svoje ukupne depozite za 92 milijarde dolara. Kupnja je uslijedila nakon niza bankovnih propasti koje su izazvale nemire u industriji, a situacija se od tada smirila. Inače, bankama koje već drže najmanje 10 posto američkih depozita federalnim zakonom nije dopušteno rasti putem akvizicija, osim u slučaju propalih banaka.

U vrijeme kupnje First Republica, kritičari su izrazili zabrinutost da je JPMorganu dopušteno da se dodatno proširi, iako je njegova kupovna cijena zadovoljila vladine standarde za minimalne troškove iz fonda za osiguranje depozita.

“Ako je važno za ekosustav, ponovno bismo intervenirali” , rekla je Lake, dodajući da ne priželjkuje više bankovnih propasti.

Pitanje nasljedstva
JPMorgan u petak će objaviti svoje financijske rezultate, a investitori i analitičari pratit će komentare tko će nasljediti izvršnog direktora Jamieja Dimona koji je na toj poziciji od 2006. godine. Odbor banke imenovao je Marianne Lake kao potencijalnu nasljednicu.

Iako su banke na Wall Streetu postigle određeni napredak na području upravljačke raznolikosti, Jane Fraser, izvršna direktorica Citigroupa, jedina je žena na čelu jedne od šest najvećih banaka u zemlji. Na popisu potencijalnih kandidata za izvršnog direktora nalaze se i Jennifer Piepszak i Troy Rohrbaugh, suizvršni direktori komercijalne i investicijske banke te Mary Erdoes koja upravlja imovinom klijenata.

Dimon je bio glasan kritičar regulatornih prijedloga koji bi povećali kapitalne zahtjeve za banke, a Lake je također izrazila neslaganje s promjenama pravila, uključujući ograničenje od 8 dolara na naknade za zakašnjele uplate kreditnih kartica i ograničenje naknada za prekoračenje.

“Postoje značajni troškovi za pružanje vrijednih i sigurnih bankarskih usluga. Predložene promjene mogle bi utjecati na sposobnost banaka svih veličina da nastave nuditi te usluge po trenutnim cijenama”, istaknula je Lake.

Potrošačka divizija JPMorgana ostvarila je 17,6 milijardi dolara prihoda tijekom prvog kvartala, što čini najveći dio ukupnog prihoda tvrtke od 41,9 milijardi dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close