JPMorgan Chase i Citigroup ostvarili rekordne profite u drugom kvartalu

Autor: Ana Blašković , 14. srpanj 2024. u 22:00
Glavni izvršni direktor JP Morgan Chasea Jamie Dimon rekao je da banka, unatoč dobrim godpodarskim pokazateljima, nastavlja biti oprezna/Shutterstock

Dobit JPMorgan Chasea dosegla je 18,1 milijardu, a Citija 3,2 milijarde dolara.

Dobit JPMorgan Chasea dosegla je rekordnih 18,1 milijardu dolara u drugom tromjesečju, zahvaljujući neočekivano snažnim oporavkom investicijskog bankarstva i profitom iz udjela u Visi.

Zajmodavac s Wall Streeta izvijestio je o 25-postotnom porastu tromjesečnog neto prihoda, što je u skladu s očekivanjima analitičara. Nakon restrukturiranja udjela u Visi dobit je ‘podebljana’ s gotovo osam milijardi dolara, piše Financial Times.

”Iako se čini da tržišne procjene i kreditni marži odražavaju prilično benigne ekonomske izglede, nastavljamo biti oprezni u pogledu potencijalnih rizika”, rekao je izvršni direktor JPMorgana Jamie Dimon u izjavi. Dionice JPMorgana pale su za 0,9 posto u trgovanju prije otvaranja trgovine u New Yorku u petak.

Iznad očekivanja
Naknade za investicijsko bankarstvo porasle su za 50 posto na 2,4 milijarde dolara, što je iznad prošlomjesečnih smjernica JPMorgana ulagačima i povećava nade u održivi oporavak aktivnosti sklapanja poslova na Wall Streetu.

Ukidanje 20 000 radnih mjesta

Citi je na pola puta svog programa restrukturiranja koji predviđa ukidanje 20.000 radnih mjesta do 2026.

Dimon je priznao da je povećanje bilo “usprkos niskoj bazi”, s tim da je tržište spajanja i akvizicija (M&A) te javnih uvrštenja bilo izrazito prigušeno prije godinu dana. Prihodi od trgovanja dionicama porasli su 21 posto na nešto manje od tri milijarde dolara, bolje od očekivanja, dok su prihodi od trgovanja vrijednosnicama porasli pet posto, otprilike u skladu s očekivanjima.

Vrijednost njezinih zajmova koji se smatraju nenadoknadivima iznosila je ukupno 2,2 milijarde dolara, gotovo 60 posto više nego godinu dana ranije. U isto vrijeme rezultate je objavio i Citigroup koji je izvijestio o 10-postotnom povećanju kvartalne dobiti na godišnjoj razini unatoč većim gubicima u poslovanju s kreditnim karticama i regulatornom kaznom od 136 milijuna dolara.

Banka je u drugom tromjesečju zaradila više od očekivanih 3,2 milijarde dolara. Prihodi su porasli na više od 20 milijardi dolara, u odnosu na 19 milijardi dolara prije godinu dana. Citijeva korporativna i investicijska banka bila je najveći pokretač dobiti u drugom tromjesečju zaredom, nakon ponovnog oživljavanja M&A segmenta.

Izvršna direktorica Jane Fraser presložila je menadžment bankarskog odjela, zaposlivši veterana investicijskog bankarstva iz JPMorgana, Visa Raghavana na čelo segmenta.

Tyler Dickson, bivši čelnik Citijeve investicijske banke koji je u grupi proveo više od 30 godina, objavio je da odlazi u Blackstone. Odjel bankarstva, koji uključuje korporativno kreditiranje i investicijsko bankarstvo, ostvario je prihod od 1,6 milijardi dolara bruto dobiti, 38 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

”Naši rezultati pokazuju napredak koji ostvarujemo u provođenju naše strategije i prednosti našeg raznolikog poslovnog modela”, rekla je Fraser.

Na pola puta
Citi je na pola puta svog restrukturiranja koje je najavljeno prošlog rujna. Najavljeno je ukidanje čak 20.000 radnih mjesta do 2026. kako bi se povećali prihodi u kojima banka kaska za konkurencijom. Nakon devet mjeseci programa, Citi je srezao broj zaposlenika za 11.000, ali se značajne uštede tek trebaju ostvariti.

Citijevi rezultati uključuju kaznu od 136 milijuna dolara zbog nepoštivanja uvjeta dogovora iz 2020. s američkim bankarskim regulatorima o poboljšanju upravljanja podacima i kontrole rizika. Kvartalni profit također je pod pritiskom gubitaka povezanih s potrošačkim zajmovima, budući da su više kamatne stope počele nanositi štetu američkim kućanstvima.

Profit Citijevog poslovanja s kreditnim karticama i potrošačkim bankarstvom u SAD-u pao je za 74 posto u odnosu na prošlu godinu. Kreditni gubici u tim poslovima stajali su banku 2,3 ​​milijarde dolara u tromjesečju, u odnosu na 1,5 milijardi dolara prije godinu dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close