Vlasnici društva Inspire Investments pred novim su širenjem poslovanja, evo o čemu je riječ

Autor: Jadranka Dozan , 21. srpanj 2020. u 07:11
Dinko Novoselec, suvlasnik Inspire Investmentsa

Vlasnici Inspirea, Krešimir Kukec i Dinko Novoselec, vjeruju da je na tržištu društava za upravljanje potrebna konsolidacija.

Krešimir Kukec i Dinko Novoselec, vlasnici društva za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima Inspire Investments, pred novim su širenjem poslovanja.

Inspire Investments je, naime, na prošlotjednoj sjednici Upravnog vijeća Hanfe dobio suglasnost za stjecanje 100 posto vlasništva nad Auctor Investom.

Time im je otvoren put za zaključenje transakcije koju su s Auctorom, odnosno Olegom Uskokovićem prethodno ugovorili uvjetno. Auctor Invest pod upravljanjem ima oko 170 milijuna kuna imovine putem dvaju fondova – Slavonskog zatvorenog investicijskog fonda (SZAIF) te otvorenog fonda Auctor Plus, zajedno s nešto imovine slijedom upravljanja portfeljima.

Glavni izvor prihoda po upravljačkim naknadama mu je SZAIF. Osim činjenice da je posrijedi fond s neto vrijednošću imovine većom od 100 milijuna kuna, SZAIF mu je najsnažniji prihodni oslonac i jer su kod alternativnih fondova upravljačke naknade znatno veće.

600

milijuna kuna imovine pod upravljanjem u svojim fondovima odskora će imati Inspire Investments

Inspire Investment putem fondova pod upravljanjem ima i nešto dionica SZAIF-a, a kako u njemu pojedinačno najjače dioničarske pozicije drži nekoliko tvrtki pod okriljem Auctor Holdinga, i tu se uskoro očekuje vlasničko preslagivanje.

Unatoč solidnoj vrijednosti imovine pod upravljanjem, Auctor Invest prošle je godine iskazao gubitak (366.000 kuna), ali godinu prije minus je bio gotovo pet puta veći. To će se ubuduće zacijelo promijeniti, a u dogledno vrijeme realno je očekivati da će Inspire Investments i pripojiti Auctor Invest.

Za vođenje projekta preuzimanja Auctor Investa u Inspireovom partnerskom dvojcu zadužen je Kukec. Na taj iskorak odlučili su se, kaže, jer vjeruju da je (i) na tržištu društava za upravljanje potrebna i poželjna konsolidacija.

To je izgledno s obzirom na razmjerno velike regulatorne zahtjeve, uz koje postoji granica isplativosti, a za dio postojećih igrača ona je već danas rubna.

Kako bilo, u Inspireu kažu kako trenutno razmatraju i neke nove prilike. Uz alternativne fondove kojima već upravljaju, preuzimanjem Auctor Investa pod upravljanjem će odskora imati oko 600 milijuna kuna imovine.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Potrebna je veća transparentnost SLPF pa možda bude i više trgovanja

New Report

Close