Ima li netko iz manjih članica eurozone šanse sjesti u Izvršno vijeće ECB-a?

Autor: Ana Blašković , 28. lipanj 2023. u 22:00
Fabio Panetta od jeseni sjeda u guvernersku fotelju talijanske središnje banke/Reuters

Odlazak Fabija Panette za guvernera Banca d’Italije otvara pitanje nasljednika.

U guvernersku fotelju Banca d’Italije najesen će sjesti Fabio Panetta, jedan od najbližih suradnika šefice Europske središnje banke Christine Lagarde.

Njegovim odlaskom otvaraju se pitanja koga će talijanska premijerka Giorgia Meloni imenovati za nasljednika u Izvršnom vijeću ECB-a i ima li šanse da prođe sve glasniji zahtjev da se u to tijelo po prvi puta imenuje dužnosnik iz neke manje članice eurozone.

Prema pisanju Financial Timesa, službeni Rim bi trebao u nadolazećim tjednima objaviti svoju nominaciju u Vijeću ECB-a kao zamjenu Panetti koji u radu tog tijela sudjeluje od početka 2020.

Favorit za guvernera
Panettu se smatralo favoritom u utrci za novog talijanskog guvernera kada aktualnom čelniku Ignaziju Visci istekne drugi šestogodišnji mandat krajem listopada. Rim je u utorak navečer službeno objavio Panettinu nominaciju za guvernera.

Postoji razumijevanje da svako od četiriju velikih gospodarstava europodručja dobiva jedno mjesto u šesteročlanom izvršnom vijeću ECB-a, no Španjolska je šest godina bila bez predstavnika dok Luis de Guindos nije postao potpredsjednik ECB-a 2018., podsjeća FT. Izvori britanskog lista tvrde da će Meloni izgledno osigurati dovoljno podrške da zamijeni Panettu svojim kandidatom, no neki smatraju da bi Italija mogla očekivati borbu.

“Ako Panetta podnese ostavku na mjesto izvršnog odbora ECB-a, postoji jasan rizik da će Italija izgubiti predstavnika u Frankfurtu na najmanje nekoliko godina”, rekao je bivši visoki dužnosnik talijanske riznice Lorenzo Codogno. Takav rasplet ne smatra, međutim, dramatičnim neuspjehom jer će Italija ponovno dobiti predstavnika kroz nekoliko godina.

Iako bi Izvršnog vijeća trebali razmišljati o dobrobiti eurozone u cjelini, a ne zemalja iz kojih dolaze, političke naočale individualnih država kada je riječ o monetarnoj politici teško se mogu isključiti. Ne čude stoga pozivi da bi Panettina zamjena trebao biti školovani ekonomist s obzirom na to da je on jedan od tek tri čelnika banke u Frankfurtu s takvim obrazovanjem.

Upućeni ne isključuju ni pritisak od Europskog parlamenta da se imenuje žena da se poboljša raznolikost jer i u ECB-u dominantno prevladavaju muškarci. Parlament mora odobriti svako imenovanje.

Talijanska premijerka ponudila je Panetti poziciju ministra financija ubrzo nakon njezine izborne pobjede, no on je zahvalio na ponudi i ostao u krugovima središnjeg bankarstva. U ECB-u je nadgledao rad na digitalnom euru zbog čega se neki boje da bi njegov odlazak mogao usporiti jedan od ključnih projekata Frankfurta.

Raste napetost
Odnos Rima i Frankfurta postaje sve je napetiji s rastom troškova zaduživanja koji visokozaduženoj Italiji poskupljuje refinanciranje dugova, a u Rimu raspiruje strahove od recesije, unatoč ECB-ovom instrumentu osmišljenom upravo da se to ne dogodi.

Meloni je u srijedu kritizirala monetarnu politiku rekavši da ECB “podizanjem kamatnih stopa slijedi pojednostavljeni recept borbe protiv inflacije koji bi mogao donijeti više štete nego koristi”. “Treba se odlučno boriti protiv inflacije, no mnogi drže da pojednostavljeni recept povećanja kamatnih stopa koji ECB slijedi nije dobro rješenje”, izjavila je Meloni u parlamentu.

“Moramo u računicu uključiti rizik da bi kontinuirano povećanje kamatnih stopa moglo više naštetiti našim gospodarstvima nego inflacija, da bi lijek na kraju mogao napraviti veću štetu nego sama bolest”, rekla je talijanska premijerka.

Komentirajte prvi

New Report

Close