I na nove ‘narodne’ obveznice kamata nešto viša od minimalno zajamčenih 3,1%

Autor: Jadranka Dozan , 30. lipanj 2024. u 10:45
'U skladu s očekivanjima smanjivanja troškova zaduživanja, ovo izdanje je prilično atraktivno', ocijenio je ministar financija Marko Primorac/G. Stanzl/PIXSELL

Minimalan ulog je 500 eura, a u trogodišnjoj tranši cilja se prikupiti 750 milijuna eura.

Manje od mjesec dana od zaključenja ponude upisa trećeg izdanja trezorskih zapisa uz sudjelovanje građana za male ulagatelje kreće i ponuda novih državnih obveznica. Već uobičajeno, za njih upis traje tjedan dana, a počinje u ponedjeljak.

Nova obveznica bit će na rok od tri godine, a tim izdanjem cilja se u predviđena dva kruga (za male i za institucionalne investitore) prikupiti 750 milijuna eura, potvrdio je jučer ministar financija Marko Primorac. Minimalan ulog postavljen je na 500 eura, a kamatna stopa bit će minimalno 3,10 posto.

Dakle, konačna može biti ista ili veća, a s obzirom na trenutne tržišne prinose u financijskoj zajednici računa se da će tako i biti. Slično je, naime, bilo i prilikom izdanja prve “narodne” obveznice, u ožujku prošle godine.

Tada je Ministarstvo financija pri objavi poziva za upis minimalan prinos definiralo na 3,25 posto, a na kraju je obveznica za građane izdana uz 3,65 posto prinosa (za institucionalne investitore ispala je nešto niža, ali njihov upis odvija se po modelu konkurentskih ponuda). Sve u svemu, u financijskom sektoru prevladava očekivanje da bi kamata za građane u konačnici mogla biti oko 3,3, a moguće i 3,4 posto.

Drugi krug za institucionalne igrače

Nakon što se završi upis za građane, 10. srpnja otvorit će se upis za institucionalne investitore i trajat će samo taj dan.

I ovaj put upis je moguć putem digitalnog kanala E-riznica ili na šalterima jedne od 170 poslovnica Fine diljem zemlje. Isto tako, nakon isteka roka upisa za fizičke osobe (8. srpnja do 11 sati) priliku za upis dobivaju veliki ili tzv. kvalificirani ulagatelji.

Ministar Primorac podcrtao je da Ministarstvo ima mogućnost prihvatiti i veći, ali i manji iznos od deklariranog ciljanog, ali očekuje velik interes i građana i institucionalnih investitora.

‘Prilično atraktivno’
“U skladu s očekivanjima smanjivanja troškova zaduživanja, ovo izdanje je prilično atraktivno”, ocijenio je Primorac, napominjući još jednom i da će kuponska kamatna stopa biti utvrđena nakon što institucionalni investitori iskažu svoj interes. “Nakon što prođe institucionalna tranša, utvrdit ćemo koliko će točno biti kamatna stopa, međutim ona će biti svakako iznad 3,1 posto. Vjerojatno ne puno veća, ali svakako veća”, procjenjuje Primorac.

Uz minimalni ulog od 500 eura, građani će u godinu dana na kamatama moći zaraditi 15,50 eura, naveo je. Obveznice će biti uvrštene i na Službeno tržište Zagrebačke burze, dakle, građani će moći njima i trgovati, ali danas prezentirani prinos im se garantira samo ukoliko ih drže do dospijeća, napomenuo je ministar. Uz to je kazao kako je važno je da građani znaju da obveznice ne moraju nužno držati tri godine, ukoliko su im financijska sredstva potrebna i ranije.

U nešto više od godinu dana bit će to peto izdanje državnih vrijednosnih papira koje će moći kupiti građani, od toga drugo državnih obveznica.

Na 10 godina oko 1,25 mlrd. eura
Kada je riječ o ranije najavljivanoj desetogodišnjoj obveznici, bit će izdana 10. srpnja, no ipak će biti namijenjena samo institucionalnim investitorima. Građani u njoj neće moći sudjelovati izravno putem platforme.

Za desetogodišnju tranšu, koja je namijenjena kvalificiranim ulagateljima s dugoročnim horizontom ulaganja, ciljani iznos postavljen je na 1,25 milijardi eura. Računajući i trogodišnju, država će, dakle, uskoro realizirati financiranje u iznosu od oko dvije milijarde eura, što znači da će tom operacijom pokriti i dio za ovu godinu planiranog deficita, a ne samo dospijeće 1,4 milijarde eura vrijedne obveznice iz 2013. godine.

Jedan ulagač može upisati samo jednu ponudu, a ukoliko upis obavlja u ime druge poslovno sposobne fizičke osobe, mora imati i ovjerenu punomoć. Kada je riječ o gotovinskom plaćanju u Fini, za uplate do deset tisuća eura ne plaća se naknada, a za uplate iznad tog iznosa zaračunava se jedinstvena naknada prema Fininom cjeniku.

Komentirajte prvi

New Report

Close