HROTE: Iza nas je najuspješniji natječaj za dodjelu tržišne premije za obnovljive izvore energije

Autor: Poslovni.hr , 05. srpanj 2024. u 15:22
Darjan Budimir, direktor HROTE-a

141 prijava za 687 MW pokazuje snažan interes i spremnost tržišta za ulaganja u OIE.

Ovih dana završio je, prema brojkama, do sada najuspješniji natječaj za dodjelu tržišne premije za obnovljive izvore energije. Naime, Hrvatski operator tržišta energije 12. lipnja 2024. godine na svojim mrežnim stranicama objavio je Javni natječaj za dodjelu tržišne premije s ciljem poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Ovaj natječaj, usklađen s novim Programom državnih potpora, nudi gotovo 260 milijuna eura za razvoj novih projekata u području obnovljivih izvora energije. I kao takav pokazao se do sada najuspješniji natječaj u području poticanja implementacije zelenih energija, čemu svjedoči gotovo 150 pristiglih prijava.

Javni natječaj bio je usmjeren na dvije ključne mjere i to na način da se Mjera 1 odnosila na Tržišne premije za postrojenja instalirane snage veće od 1 MW (vjetroelektrane, sunčane elektrane i hidroelektrane do 10 MW) s ukupnom kvotom od 417,25 MW. Dok se Mjera 2 odnosila na Tržišne premije za postrojenja instalirane snage veće od 200 kW do 1 MW, postrojenja veće od 200 kW do 6 MW (ako su u vlasništvu malih i srednjih poduzeća ili zajednica obnovljive energije), te vjetroelektrane veće od 200 kW do 18 MW (ako su u vlasništvu mikro ili malih poduzeća ili zajednica obnovljive energije), s ukupnom kvotom od 190 MW.

„Natječaj je bio otvoren zaključno do 27. lipnja i u tom periodu zaprimili smo čak 141 ponudu s ukupnom ponuđenom snagom od 687,29 MW, što je, značajno premašilo predviđenu kvotu od 607,25 MW“ – izjavio je Darjan Budimir, direktor HROTE-a, te dodao „ovaj Javni natječaj predstavlja veliki uspjeh, s obzirom na izrazito visok interes nositelja projekta te postignutu konkurentnost natječajnog postupka, osobito za grupu sunčanih elektrana sa sigurnošću možemo reći da se radi o najuspješnijem natječaju za dodjelu tržišne premije koji je do sada proveden“

Ovaj natječaj ne samo da predstavlja veliki korak naprijed za sektor obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj, već i pokazuje snažan interes i spremnost tržišta za ulaganja u održivu energiju, što posebno veseli jer je upravo to smjer u kojem Hrvatska treba ići kako bi ostala konkurentna i zadržala kontinuirani smjer rasta ulaganja u obnovljive izvore energije.

Komentirajte prvi

New Report

Close