Guverner Visco pozvao Meloni da smiri ulagače

Autor: Ana Blašković , 09. listopad 2023. u 19:00
Premijerka talijanske Vlade Giorgia Meloni najavila rast niži rast i veći manjak proračuna/Reuters

Prinos na 10-godišnje obveznice približio se pet posto prvi puta u 11 jedina.

Guverner talijanske središnje banke na odlasku, Ignazio Visco, pozvao je premijerku Giorgiu Meloni da umiri strahove ulagača o zaduženosti smanjenjem deficita i hvatanjem u koštac s reformama.

Zabrinut skokom prinosa na državne obveznice, univerzalnim signalom sumnjičavosti investitora, Visco ih tumači osiguranjem od spirale slabih dugoročnih izgleda rasta i velikog duga.

“Očito morate razumjeti zašto bi tržišta mogla biti zabrinuta. Ne mislim da su to spekulacije protiv zemlje. Mislim da je to u osnovi zabrinutost oko dugoročne potencijalne stope rasta gospodarstva”, rekao je u intervjuu FT-u.

Prinos na talijanske 10-godišnje obveznice prošlog tjedna približio se pet posto prvi puta od europske dužničke krize prije jedanaest godina. Skok reflektira snažne rasprodaje na obvezničkim tržištima zbog straha da će središnje banke dulje vremena zadržati kamatne stope na višim razinama u borbi s inflacijom.

Nervozu je raspirio plan Italije da poveća fiskalni deficit za ovu godinu s 4,5 posto BDP-a na 5,3 posto, a iduće s 3,7 na 4,3 posto. Vlada je istodobno snizila prognozu rasta za obje godine pa će, nakon dvije godine pada, udio duga u BDP-u Italije porasti sa 140 posto.

“Povećanje udjela duga u BDP-u uglavnom je posljedica loših rezultata BDP-a”, rekao je Visco, upozoravajući da “čak i uslužni sektor usporava” i da je moguća recesija u cijeloj eurozoni. Umjesto da krive slab rast, neki od pristaša premijerke Meloni javno su sugerirali da međunarodni ulagači, kao i njezini politički suparnici, surađuju kako bi iskoristili turbulencije u nastojanju da svrgnu vladu.

FT podsjeća da je Vlada Silvija Berlusconija pala 2011. nakon eksplozije prinosa na talijanske obveznice od 570 bodova iznad njemačkih. Danas je razlika između talijanskih i (referentnih) njemačkih obveznica blizu 200 bodova što je, ističe Visco, “zabrinjavajuća razina jer je mnogo viša nego u Španjolskoj ili Portugalu”.

Napomenuo je da su rezultati Vlade “bolji rezultate nego što su mnogi očekivali” oko proračuna, no pozvao je Meloni da prizna da su međunarodni ulagači opravdano zabrinuti.

Komentirajte prvi

New Report

Close