Gubitak Société Généralea od 476 mil. eura dvostruko veći od očekivanja

Autor: Ana Blašković , 13. veljača 2013. u 22:01
Frédéric Oudéa, čelnik banke kreće u jače restrukturiranje/EPA

Gubitak je posljedica revalorizacije vlastitog duga, koji je povećan za 686 milijuna eura, te jednokratnih otpisa.

Francuska bankarska grupacija Société Générale u četvrtom tromjesečju prošle godine poslovala je s gubitkom od 476 milijuna eura što je dvostruko više od očekivanog.

Odmah po objavi rezultata grupa, čija je podružnica u Hrvatskoj šesta banka po veličini aktive, najavila je restrukturiranje poslovanja u cilju snižavanja troškova. Premda se na tržištu gubitak vlasnika Splitske banke očekivao, njegova visina ipak je iznenadila analitičare, posebice jer je u istom razdoblju prošle godine Société Générale ostvarila 100 milijuna eura neto dobiti. Čelnik banke Frédéric Oudéa najavio je da će se restrukturiranje temeljiti na tri stupa. Prvi će biti maloprodajno bankarstvo u Francuskoj, na drugom će počivati međunarodno maloprodajno poslovanje i financijske usluge. Treći stup trebali bi nositi korporativno, investicijsko te privatno bankarstvo. Grupa zapošljava 160.000 djelatnika, no iz prvih najava o promjenama ne može se zaključiti hoće li restrukturiranje značiti i smanjenje radne snage za čim su običajeno posezale druge financijske institucije u borbi s troškovima.

Loš rezultat posljedica je revalorizacije vlastitog duga banke koji je povećan za 686 milijuna eura. Također, banka je izdvojila dodatnih 300 mililijuna eura za rezervacije za sudske sporove te otpisala 380 milijuna eura vrijednosti 'goodwilla' u dijelu investicijskog bankarstva, većinom povezanog sa brokerskom kućom Bewege u kojem ima 50 posto udjela u vlasništvu. Bez tih otpisa kvartalna dobit Société Généralea iznosila bi oko 537 milijuna eura. Prihodi poslovanja u 2012. dosegnuli su 23,1 milijardi eura što je 9,9 posto manje nego prethodne godine. Na domaćem tržištu banka je ostvarila 8,16 milijardi eura, a ostatak je iz međunarodnog poslovanja. Troškovi grupe sniženi su 3,5 posto na 16,4 milijarde eura. U objašnjenju rezultata banka napominje da je konzervativna politika upravljanja rizicima rezultirala snažnim smanjenjem troškova rezervacija za 9,1 posto na 774 milijuna eura. U narednom periodu slijedi druga faza transformacije te francuske grupacije s ciljem da se poveća učinkovitost, a fokus usmjeri na srednjoročni rast i profitni potencijal, najavio je Oudéa.

Analiza rezultata

Bolja kapitaliziranost

U prošloj godini francuska bankarska grupacija povećala je razini kapitaliziranosti te je na kraju godine 'Tier 1' omjer  iznosio 10,7 posto. Do kraja ove godine banka je najavila dodatno osnaženje kapitalne baze kako bi udovoljila novim pravilima Basela III.

Pao omjer kredita i depozita

Osim kod aktive, primjetne i su promjene na strani pasive. Zbog rasta depozita pao je omjer plasmana i depozita, a pokazatelji likvidnosti zabilježili su poboljšanje. Do kraja godine u Société Généraleu procjenjuju da će dosegnuti potrebne likvidnosne uvjete koje traži nova regulativa.

Komentirajte prvi

New Report

Close