Gruzijka Akhalkatsi nova direktorica za Europsku uniju

Autor: Mladen Miletić , 03. srpanj 2024. u 22:00
Anna Akhalkatsi vodit će dijalog Banke s državama članicama Europske unije koje su njezini klijenti te institucijama EU-a/PD

Svjetska banka u Bruxelles poslala ekonomisticu koja je počela 1999. u Odjelu za suzbijanje siromaštva i ekonomsko upravljanje.

Anna Akhalkatsi nova je direktorica Svjetske banke za Europsku uniju s uredom u Bruxellesu. Akhalkatsi će voditi dijalog Banke s državama članicama Europske unije koje su njezini klijenti te institucijama EU-a.

I za rad s vladama
Bit će zadužena i za operativni i savjetodavni rad s vladama, dionicima i partnerima u cilju postizanja napretka u ostvarenju njihovih razvojnih ciljeva, a sve u bliskoj suradnji s Međunarodnom financijskom korporacijom (IFC-om) i Multilateralnom agencijom za osiguranje investicija (MIGA-om) kako bi Grupacija Svjetske banke ojačala suradnju s privatnim sektorom.

“Jedva čekam da počnem raditi sa sve razgranatijom mrežom partnera u EU-u i nastavim s jačanjem i širenjem znanja koje je pokretač utjecajnih razvojnih ostvarenja i uključivog rasta u Europi i šire”, izjavila je Akhalkatsi.

Posvećenost standardu i klimatskim promjenama

‘Inovativna rješenja za suzbijanje siromaštva te učinkoviti odgovori na klimatsku krizu u srži su rada Svjetske banke s EU-om’.

“Suradnja u području globalnog javnog dobra kako bi se iznašla nova i inovativna rješenja za suzbijanje siromaštva te učinkoviti odgovori na klimatsku krizu leže u srži rada Svjetske banke s EU-om.”

Na svoju novu dužnost Anna Akhalkatsi prelazi s mjesta direktorice Svjetske banke za Rumunjsku i Mađarsku u potpredsjedništvu Svjetske banke za Europu i središnju Aziju.

Anna Ahalkatsi gruzijska je državljanka koja je s radom u Svjetskoj banci počela 1999. godine kao ekonomistica u Odjelu za smanjenje siromaštva i ekonomsko upravljanje u Uredu Svjetske banke u Tbilisiju.

Otad je obnašala razne dužnosti, pa je tako radila i kao voditeljica Ureda IFC-a u Gruziji, koordinatorica savjetodavnih usluga u Odjelu IFC-a za sektore proizvodnje, poljoprivrede i usluga, voditeljica Programa savjetodavnih rješenja IFC-a te direktorica Svjetske banke za Moldaviju.

Radila u parlamentu Gruzije
Prije dolaska u Svjetsku banku Akhalkatsi je radila u Ministarstvu rada i socijalnih pitanja te u gruzijskom Parlamentu, kao i u privatnim konzultantskim tvrtkama. Radila je u nekoliko odbora, uključujući EastWest Institute i Georgian Institute of Public Affairs (GIPA), čija je osnivačica.

Imenovanje Anna Akhalkatsi uslijedio je manje od godinu dana nakon što je na isti položaj bila postavljena Marina Wes koja se Svjetskoj banci pridružila 2000. kao ekonomistica za Kosovo. Otad je radila na različitim izazovima na važnim tržištima u nastajanju, uključujući kao viša ekonomistica u Indiji, glavna ekonomistica za zapadni Balkan i Tursku te direktorica za Poljsku.

Prije nego što se pridružila Svjetskoj banci, Wes radila je kao glavna ekonomistica u Europskoj banci za obnovu i razvoj te na Sveučilištu u Amsterdamu kao docentica za međunarodne financije, a doktorirala je ekonomiju na London School of Economics.

Akhalkatsi je uz diplomu na Sveučilištu u Tbilisiju krajem devedesetih stekla i diplomu francuskog sveučilišta u Clermont Fernandu iz razvojne ekonomije i međunarodnog razvoja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close