Gotovo trećina društava vjeruje da će CSRD bar donijeti uštede

Autor: Mladen Miletić , 13. lipanj 2024. u 22:00
Manje od 60% svih ispitanika uključilo je svoje tehnološke odjele, iako većina ispitanika to namjerava učiniti/Reuters

Što je pokazalo PwC-ovo istraživanje o novoj europskoj direktivi?

Gotovo dvije trećine (63%) društava vrlo je ili iznimno uvjereno da će biti spremna za izvještavanje prema novoj Europskoj Direktivi o korporativnom izvještavanju i održivosti (CSRD), zaključak je PwC-ovog prvog “Globalnog istraživanja o CSRD-u” za 2024. godinu.

U navedenom istraživanju sudjelovalo je više od 500 rukovoditelja i poslovnih stručnjaka, uključujući voditelje zadužene za financije, pitanja održivosti i upravljanje rizicima, a ukazalo je na to da Europska direktiva koja će utjecati na oko 50.000 društava, ima globalni utjecaj.

Više od tri četvrtine (79%) društava sa sjedištem izvan EU-a i 74% sa sjedištem unutar EU smatra da će CSRD potaknuti vodstva društava da pri donošenju odluka veći prioritet daju pitanju održivosti. U pogledu ispitanika iz društava sa sjedištem u 38 zemalja i teritorija, 75% već planira sastavljati izvještaje na konsolidiranoj grupnoj osnovi, uključujući poslovne aktivnosti izvan EU-a.

Iako rezultati istraživanja ukazuju na povjerenje u pogledu izvještavanja o održivosti, ispitanici navode prepreke u implementaciji od kojih najveću predstavlja dostupnost i kvaliteta podataka (59%).

Kartelo: Društva kažu da se suočavaju s višestrukim preprekama u implementaciji, uključujući dostupnost podataka, kapacitet zaposlenika…

Tablice i dalje dominiraju
Samo jedna petina društava koja trebaju podnijeti izvještaje u financijskoj godini 2025. potvrdila je da su za njihove objave podaci dostupni i potpuni. Osim toga, manje od 60% svih ispitanika uključilo je svoje tehnološke odjele, iako većina ispitanika to namjerava učiniti te većina društava ne koristi specijalizirane alate ili tehnologiju. Proračunske tablice najčešće su korišteni alat (74%), u usporedbi s 26% koji koriste centraliziranu pohranu podataka o održivosti (npr. podatkovno jezero) i 20% koji koriste AI.

“Kako se približava rok za usklađivanje s CSRD-om, ohrabruje činjenica da su društva uglavnom uvjerena da će biti spremna za izvještavanje. No, još ima mjesta za napredak jer se većina društava suočava sa složenim izazovima, posebno u vezi s količinom i kvalitetom potrebnih podataka…

Budući da CSRD zapravo zahtijeva da izvještavanje o održivosti bude jednako financijskom izvještavanju, rukovoditelji potvrđuju da informacije o održivosti moraju biti dostupne, točne i spremne za reviziju: ne samo jednokratno, već svake godine”, izjavila je Nadja Picard, globalna voditeljica usluga izvještavanja, PwC Njemačka.

76

posto ispitanih smatra da će Direktiva gurnuti u fokus održivost pri donošenju odluka

Član uprave i voditelj ESG usluga u PwC Hrvatska Slaven Kartelo dodao je: “Direktiva nije samo velika nova obveza izvještavanja, već i prilika za rukovoditelje da dublje razumiju kako će održivost predstavljati izazov poslovnim modelima današnjice i stvoriti prilike za rast i preoblikovanje.

Istovremeno, društva kažu kako se suočavaju s višestrukim preprekama u implementaciji, uključujući dostupnost podataka, kapacitet zaposlenika i potrebu za ulaganjima u nove tehnologije. Proaktivnim rješavanjem tih prepreka, organizacije mogu iskoristiti priliku ne samo za ispunjavanje obveza izvještavanja, već i za poticanje održivog rasta i stvaranje pozitivnog utjecaja na društvo i okoliš”.

Dok ispitanici imaju povjerenje u teme koje su općenito uključene u postojeće objave, kao što su radna snaga (75%), poslovno ponašanje (75%) i klimatske promjene (60%), daleko su manje uvjereni u svoju sposobnost ispunjavanja zahtjeva za izvještavanje o manje poznatim temama kao što su bioraznolikost (35%), onečišćenje (43%) i radnici u okviru lanca vrijednosti (44%).

Od proizvodnje do zdravstva
Istraživanje pokazuje da 76% ispitanika smatra da je CSRD potaknuo ili će potaknuti vodstvo pojedinog društva da razmotri pitanje održivosti pri donošenju odluka. To uključuje 59% onih koji smatraju da se održivosti već pridaje više pažnje zbog CSRD-a i 17% onih koji očekuju da će se to dogoditi u budućnosti.

Gotovo jedna trećina smatra da CSRD u velikoj mjeri koristi rastu prihoda (28%) ili uštedi troškova (26%). Očekivanja financijskih koristi veća su za društva čiji je rok za izvještavanje bliži, pri čemu 38% društava koja bi trebala podnijeti izvještaj u fiskalnoj godini 2025. očekuje da će u velikoj mjeri imati koristi kroz rast prihoda, a 34% kroz uštedu troškova.

Inače je PwC-ovo istraživanje provedeno od travnja do svibnja 2024. obuhvatilo rukovoditelje i više stručnjake iz više od 30 zemalja i teritorija, a trećina ispitanih ima funkcije u okviru višeg menadžmenta. Više od polovice radilo ih je u društvima s godišnjim prihodima većim od milijardu dolara.

Zastupljeni sektori uključivali su proizvodnju (25%), financijske usluge (21%), tehnologiju, medije i telekomunikacije (18%), potrošnju i maloprodaju (14%), energetiku, komunalije i resurse (13%) te zdravstvo (7%), a od ukupnog broja ispitanika njih 57% prvi put će podnijeti dokumentaciju u financijskoj godini 2025.

Komentirajte prvi

New Report

Close