Popušta stisak, je li izgledno ‘meko slijetanje’ ekonomije?

Autor: Ana Blašković , 17. rujan 2024. u 07:20
FOTO: REUTERS/Henry Romero

Podaci o trenutnoj inflaciji i stanju na tržištu rada govore u korist snižavanja kamatnih stopa u SAD-u.

Federalne rezerve trebale bi ovog tjedna smanjiti referentne kamatne stope, što sugeriraju podaci o trenutnoj inflaciji i stanju na tržištu rada.

Glavno je pitanje hoće li čelniku Feda Jeromeu Powellu uspjeti ‘meko slijetanje’, odnosno obuzdavanje inflatornih pritisaka bez da gospodarstvo potone u recesiju. “To je značajna odluka. Želite to učiniti kako treba”, rekao je predsjednik Feda novinarima na pitanje o tempu popuštanja u lipnju.

Strah od inflacije ustupio je mjesto strahu za radna mjesta pa je Fed spreman krenuti s prvim u nizu očekivanih smanjenja kamatnih stopa ovog tjedna, konačno nudeći Amerikancima olakšanje nakon više od godine dana održavanja troškova zaduživanja na 23-godišnjem rekordu od 5,25 do 5,5 posto, piše Financial Times.

“Po svoj prilici, ovo je početak ciklusa popuštanja koji će dugo trajati, ovo je prilično značajan sastanak”, rekao je Alan Blinder, koji je bio potpredsjednik Feda ranih 1990-ih pod Alanom Greenspanom.

Povratak na neutralne postavke

Uspjeh Feda mogao bi uvelike ovisiti o tome koliko brzo će vratiti monetarnu politiku na ‘neutralnije’ postavke koje ne pritišću ni potiču rast.

Početak ciklusa
Sposobnost Feda da spriječi daljnje slabosti na tržištu rada i izvede ‘meko slijetanje’ bit će ključna za oslikavanje njegovog nasljeđa upravljanja globalnim financijskim sustavom u najvećoj kontrakciji od Velike depresije i najgore inflacije u nekoliko desetljeća.

Povijest pamti jednog od njegovih prethodnika, Alana Greenspana, među najuspješnijim guvernerima u snižavanju inflacije bez izazivanja recesije. (Doduše, Greenspanu se predbacuje i glavnina krivice za krizu na tržištu subprime hipotekarnih kredita koja je izazvala svjetsku krizu 2008.).

“Tada je Greenspan postao bog, ali bilo je lako u usporedbi s onime s čime se sada nose”, rekao je Blinder o sadašnjem vodstvu Feda koje je navigiralo monetarnom politikom kroz pandemiju, rat u Ukrajini i inflaciju. “Postigne li meko prizemljenje, Powell će otići u Kuću slavnih Federalnih rezervi”, dodaje.

Visoki ulozi
Uspjeh Feda mogao bi uvelike ovisiti o tome koliko brzo će vratiti monetarnu politiku na ‘neutralnije’ postavke koje ne pritišću ni potiču rast. Prebrzo popuštanje i središnja banka riskira da se povišena inflacija ukorijeni.

Presporo i riskira nanošenje nepotrebne ekonomske štete. U pitanju su i povijesni dobici za radnike koji su se povećali nakon šoka izazvanog Covidom-19, kao i mogući utjecaj na predsjedničke izbore u SAD-u u studenom, s Kamalom Harris i Donaldom Trumpom koji su jednaki u anketama.

Uspostavljanje ravnoteže je na prvom mjestu, a prvi potez doći će u srijedu kada će se Fed odlučiti za (tradicionalno) smanjenje od četvrtine boda ili više. Oba scenarija imaju ravnomjerne izglede, zaključuje FT.

Komentirajte prvi

New Report

Close