EBRD povećava paket financijske pomoći za 3 milijarde eura

Autor: Poslovni dnevnik , 26. travanj 2020. u 21:59
Ukupne investicije banke u ovoj i idućoj godini iznosit će 21 milijardu eura/Reuters

Mjere će uključivati i podršku tijelima lokalne uprave.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) najavila je krajem prošloga tjedna da će povećati vrijednost paketa pomoći za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa s jedne na četiri milijarde eura, a mjere će uključivati i podršku tijelima lokalne uprave.

EBRD je u ožujku najavio milijardu eura pomoći kako bi u kratkom roku osigurao likvidnost i obrtni kapital, financiranje trgovine i restrukturiranje kompanija pogođenih krizom.

Iznos će biti povećan za tri milijarde eura, a mjere će biti proširene i na podružnice kompanija, stoji u priopćenju EBRD-a. Banka će osigurati novac i za tijela lokalne uprave u zemljama-članicama kako bi nastavile pružati osnovne javne usluge, rekao je predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti.

„Neka su od tih gospodarstava već trpjela zbog nižih cijena sirovina, a sada su tu i mjere suzbijanje virusa. što znači da su lanci vrijednosti poremećeni”, objasnio je Chakrabarti u izjavi za Reuters.

„Turizam se urušio, a dio (gospodarstava) u velikoj mjeri ovisi i o inozemnim doznakama, koje su također naglo pale“, dodao je čelnik te financijske institucije. Ukupne će investicije EBRD-a u 2020. i 2021. godini iznositi 21 milijardu eura, navodi se u priopćenju.

EBRD je u većinskom vlasništvu skupine zemalja G7, a uložio je u 38 gospodarstava uključujući Egipat, Tunis i Maroko te zemlje u središnjoj i istočnoj Europi.

Komentirajte prvi

New Report

Close