Dolar dostigao 38-godišnji maksimum

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. lipanj 2024. u 10:35
Foto: Pixabay

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0690 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0710 dolara.

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale jer ulagače zabrinjava jačanje inflacije, a čekaju i moguću intervenciju japanskih monetarnih vlasti, s obzirom da je tečaj jena prema dolaru pao na najnižu razinu u 38 godina.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u minusu 0,5 posto.

Pritom je japanski Nikkei indeks skliznuo 1,1 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Šangaju, Australiji i Hong Kongu pale između 0,4 i 2 posto.

Azijski su ulagači oprezni jer ih je zabrinuo rast inflacije u nekoliko zemalja.

Na tržištima se dulje vrijeme smatralo da je ciklus povećanja kamata u svijetu završen i da slijedi popuštanje monetarne politike.

No, jučer objavljeni podaci o rastu inflacije u Australiji i poruka iz tamošnje središnje banke da se na prošloj sjednici razgovaralo o povećanju kamata izazvali su strahovanja od daljnjeg zaoštravanja monetarne politike.

Jučer se pokazalo da je inflacija porasla i u Kanadi, pa su dodatno splasnula očekivanja o smanjenju kamatnih stopa.

Zbog toga ulagače nije ohrabrio ni jučerašnji rast Wall Streeta, kada je Dow Jones indeks ojačao 0,04 posto, dok je S&P 500 porastao 0,16, a Nasdaq 0,49 posto.

U fokusu ulagača bile su, kao i prethodnih dana, dionice tehnoloških kompanija.

Cijena dionice Nvidie, glavne zvijezde na tržištu u posljednje vrijeme, blago je pala, no porasle su cijene divova, kao što su Applea, Amazon i Tesla.

Trgovalo se oprezno jer ulagači ne žele riskirati uoči novog izvješća o inflaciji u SAD-u u svibnju, koje će biti objavljeno u petak i koje bi moglo utjecati na smjer tržišta.

Ulagači se nadaju daljnjem popuštanju inflacije, što bi podržalo nade u znatnije smanjenje kamata američka središnje banke u ovoj godini.

Čelnici Feda posljednjih dana poručuju da je inflacija i dalje osjetno iznad ciljanih razina središnje banke i procjenjuju da je do kraja godine moguće jedno smanjenje kamata.

Na tržištu se, pak, procjenjuje da će Fed do kraja godine u dva navrata smanjiti kamate, počevši od rujna.

Dolar ojačao, cijene nafte pale

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta dosegnula najvišu razinu u dva mjeseca.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 106,13 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 105,65 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 159,75 na 160,65 jena, najvišu razinu u 38 godina.

Zbog toga se očekuje intervencija japanskih monetarnih vlasti, koje upozoravaju da neće tolerirati prekomjerni pad tečaja jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0690 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0710 dolara.

I dok je prema dolaru pao, tečaj eura prema japanskoj valuti skočio je na najvišu razinu u povijesti, 171,50 jena.

Cijene su nafte, pak, pale. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je jutros 0,23 posto, na 85,05 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,26 posto, na 80,70 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close