Dogovor demokrata i republikanaca, izbjegnuto gašenje vlade

Autor: Poslovni dnevnik , 08. siječanj 2024. u 22:00
Sporazum dviju stranaka u Washingtonu dogovoren je manje od dva tjedna/SHUTTERSTOCK

Okvir o saveznom financiranju vrijedan je 1,66 bilijuna dolara za 2024. godinu.

Republikanci i demokrati postigli su dogovor o saveznom financiranju vrijedan 1,66 bilijuna dolara za 2024. čime bi trebao biti izbjegnut stavljanje u režim ‘gašenja’ vlade. Sporazum dviju stranaka dogovoren je manje od dva tjedna prije krajnjeg roka za sastavljanje proračuna, a nekoliko republikanski ‘tvrdolinijaša’ ranije je izražavalo sumnju da se okvir može usvojiti na vrijeme, piše Financial Times.

Vijest o dogovoru zajednički su objavili čelnik demokratske većine u Senatu Chuck Schumer i Mike Johnson, republikanski predsjednik Predstavničkog doma. Financiranje za nekoliko dijelova savezne vlade istječu 19. siječnja, a potom za druge 2. veljače, osim ako strane ne uspiju izraditi detaljnije proračunske zakone.

Mimo dogovorenog okvira

Pregovori o financiranju ne uključuju zahtjev predsjednika Bidena za milijarde dolara dodatne strane pomoći Ukrajini i Izraelu.

Izboreni ustupci
Konačni dogovor morat će usvojiti Senat koji je pod kontrolom demokrata i Predstavnički dom koji kontroliraju republikanci, a potpisat će ga predsjednik SAD-a Joe Biden. Pregovori o proračunu ne uključuju zahtjev predsjednika Bidena za milijardama dolara dodatne strane pomoći Ukrajini i Izraelu.

U zajedničkoj izjavi s demokratom Hakeemom Jeffriesom, Schumer je rekao da okvir dogovoren u nedjelju “otvara put Kongresu da djeluje tijekom sljedećih nekoliko tjedana kako bi održao važne prioritete financiranja američkog naroda i izbjegao zatvaranje vlade”.

U pismu republikanskim kolegama Johnson je rekao da su republikanci “osigurali teško izborene ustupke”, uključujući 10 milijardi dolara rezova u Poreznoj upravi i povrat od 6,1 milijarde dolara neiskorištenih sredstava za pomoć u pandemiji Covida-19. “Rezultat su stvarne uštede američkim poreznim obveznicima i realna smanjenja savezne birokracije”, rekao je Johnson.

10

milijardi dolara rezova u poreznoj upravi izborili su republikanci

Vijest je pozdravio i Biden rekavši u izjavi da okvir financiranja “pomiče korak bliže sprječavanju nepotrebnog zatvaranja vlade i zaštiti važnih nacionalnih prioriteta”. Prema FT-u, dogovor su već napali tvrdolinijaši u republikanskim redovima koji su tražili veće proračunske rezove, a koji bi kasnije mogli imati ogroman utjecaj na proces.

“Čak je gore nego što smo mislili. Ovo je totalni promašaji”, rekao je konzervativni House Freedom Caucus u objavi na društvenim mrežama. Chip Roy, republikanski kongresnik iz Teksasa, nazvao je okvir “užasnim”. “Kao i obično, nastavljamo trošiti više novca koji nemamo”, dodao je Roy.

Neće zadovoljiti sve
Republikanci kontroliraju Zastupnički dom s malom razlikom nakon odlaska nekoliko članova Kongresa posljednjih tjedana, uključujući bivšeg predsjednika Zastupničkog doma Kevina McCarthyja. On je smijenjen s pozicije predsjednika parlamenta dijelom zbog gnušanja kolega republikanaca zbog dogovora koji je prošle godine postigao s Bidenom o financiranju vlade.

Okvir objavljen u nedjelju uglavnom održava razine financiranja na razini onoga što su McCarthy i Biden tada bili dogovorili.

Johnson je priznao da nove razine potrošnje “neće zadovoljiti sve” i da “neće smanjiti potrošnju onoliko koliko bi mnogi od nas htjeli” dodavši da najnoviji okvir otvara put da se proces pomakne prema naprijed i za borbu za važne političke prioritete republikanaca.

Komentirajte prvi

New Report

Close