Crna Gora zauzdava astronomske kamate na kredite

Autor: Milan Šćekić /VLM , 13. studeni 2012. u 20:54
U 'dužničkom' ropstvu je barem 30.000 građana, tvrde udruge

Središnja banka napokon je reagirala na vapaje gospodarstvenika i građana te uvela mjeru ograničavanja kamatnih stopa koje su prelazile i 20 posto.

Centralna banka Crne Gore (CBCG) napokon je odlučila zauzdati samovolju banaka u toj zemlji tako što je ograničila nenormalno visoke, uvjerljivo najviše kamatne stope na kredite u regiji. Uvedena je privremena mjera o ograničenju, i to za efektivne kamate na maksimalno 15 posto za fizičke osobe te 14 posto za pravne. 

Konačnu odluku o smanjenju kamatnih stopa u CBCG donijeli su nakon višemjesečnih alarmantnih upozorenja gospodarstvenika i građana koji su crnogorske poslovne banke optuživali da svojom lihvarskom poslovnom politikom ozbiljno ugrožavaju poslovanje većine poduzeća i dovode u pitanje opstanak pojedinaca i cijelih obitelji. Većina od 11 poslovnih banaka koliko ih je u Crnoj Gori odobravale su kredite uz kamate koje su iznosile i do 20 posto, a kamate na kredite u mikrofinancijskim institucijama katkad su prelazile i nevjerojatnih 40 posto. Prema računici nevladine organizacije Bankarski građanski ombudsman, u Crnoj Gori se zbog tako astronomskih troškova zaduživanja u, kako kažu, dužničkom ropstvu nalazi između 30.000 i 50.000 građana. Još gora situacija je s crnogorskim poduzećima kojima su kreditna zaduženja i nemogućnost njihova redovna servisiranja "stalna omča oko vrata" zbog čega su mnoga prisiljena na likvidaciju.

No ograničavanje kamatnih stopa zasad ipak neće vrijediti za mikrofinancijske institucije jer, kako objašnjavaju u središnjoj banci, njihova aktiva čini samo 1,2 posto ukupne aktive crnogorskoga bankarskog sustava. Analizom CBCG-a potvrđeno je da ekstremno visoke aktivne kamatne stope pogubno utječu na rast nenaplativih kredita, smanjuju likvidnost realnog sektora i predstavljaju ozbiljnu opasnost za financijsku stabilnost Crne Gore. Dodatni argument za donošenje privremene odluke o smanjenju kamatnih stopa bilo je i to što Crna Gora, za razliku od zemalja regije i Europske unije, nema referentnu kamatnu stopu preko koje bi mogla izravnije utjecati na visinu kamata.

Komentirajte prvi

New Report

Close