Cijene komercijalnih nekretnina u Njemačkoj u 2. kvartalu pale 7,4%

Autor: Domagoj Puljizović , 13. kolovoz 2024. u 07:00
Čelnici industrije traže smanjenje poreza na promet nekretnina koji može iznositi 6% cijene kuće te blaža pravila za jeftiniju gradnju/Reuters

Industrija nekretnina doprinosi petini proizvodnje unutar najjače europske ekonomije i nadmašuje automobilski sektor.

Cijene komercijalnih nekretnina u Njemačkoj pale su za 7,4 posto u drugom kvartalu u odnosu na prošlu godinu, no pokazale su znakove stabilizacije, objavilo je u ponedjeljak udruženje njemačkih banaka Pfandbrief (VDP) specijalizirano za izdavanje hipotekarnih obveznica, dok se nekretninski sektor u zemlji bori s najgorom krizom u posljednjih nekoliko desetljeća.

Procjene vrijednosti komercijalnih nekretnina koje opadaju već dvije godine, porasle su za 0,4 posto u odnosu na prva tri mjeseca ove godine, što sugerira da se tržište “smiruje”, istaknuli su iz VDP-a.

Stagnacija na pomolu
Ipak, cijene će vjerojatno stagnirati u nadolazećim kvartalima, a daljnji padovi su mogući zbog slabog gospodarstva i niskog obujma transakcija u sektoru, piše Reuters. “Situacija na tržištu komercijalnih nekretnina ostaje napeta”, rekao je glavni izvršni direktor VDP-a, Jens Tolckmitt.

Godinama su nekretnine u Europi, a osobito u Njemačkoj, bilježile rast jer su kamatne stope padale, potičući potražnju, no nagli skok kamatnih stopa i troškova gradnje doveo je neke razvojne projekte do stečaja jer je bankarsko financiranje presušilo, a dogovori su ostali zamrznuti.

Kupci po strani, cijena ne ide dolje

Obujam transakcija lani je skliznuo 70% ispod predpandemijskih razina – potencijalni kupci ostaju po strani, a prodavatelji odbijaju snižavati cijene.

Njemačka je do sada najviše pogođena nekretninskom krizom u Europi, koja je također zahvatila Kinu i SAD.

Kancelar Olaf Scholz 6. prosinca u Hamburgu planira sastanak s političarima, ministarstvima i predstavnicima industrije, a sve kako bi pokušao riješiti krizu u najmnogoljudnijoj zemlji Europe, dodatno pogoršanu propašću velikih građevinskih poduzeća te padom ulaganja i financiranja uslijed pada cijena nekretnina. Podsjetimo, posljednji takav sastanak lani u rujnu rezultirao je nizom vladinih prijedloga, ali uz malo konkretnih akcija.

U posljednjim tjednima, dva najveća njemačka stanodavca, Vonovia i LEG Immobilien, prijavili su gubitke nakon revalorizacije svojih imovina. Prošlog mjeseca Deutsche Bank, najveći njemački zajmodavac, izjavio je da sektor ostaje pod pritiskom.

Pad obujma transakcija
Njemački nekretninski kreditor Aareal, koji ima značajnu prisutnost u Sjedinjenim Državama, prošlog je tjedna otkrio da je tijekom drugog kvartala broj kredita za urede koji su vjerojatno ostali nenaplaćeni povećan za 26%. Obujam transakcija lani je naglo pao, čak 70 posto ispod pretpandemijskih razina jer potencijalni kupci ostaju po strani, a prodavatelji odbijaju snižavati cijene.

Inače, njemačka industrija nekretnina vrijedi 730 milijardi eura, doprinosi petini proizvodnje zemlje i nadmašuje automobilski sektor. Čelnici industrije traže smanjenje poreza na promet nekretnina koji može iznositi 6% cijene kuće te blaža pravila za jeftiniju gradnju.

Komentirajte prvi

New Report

Close