Česi smanjili ambicije, regulator drži povećalo

Autor: Ana Blašković , 10. lipanj 2014. u 22:01
Vaba adekvatnost kapitala mora vratiti na 12,5%/M. Jurinec/PIXSELL

Zbog stava “uzmi ili ostavi”, uplate novca na pogrešan račun i povlačenja iz transakcije u posljednji tren bilo je pitanje hoće li im regulator otvoriti vrata.

Gotovo godinu dana nakon debakla s Centar bankom, češki J&T u drugom pokušaju ipak je uspio ući na domaće tržište.

Hrvatska narodna banka (HNB) odobrila je 75 milijuna kuna dokapitalizacije Vaba banke, čime J&T postaje većinski dioničar sa 58 posto udjela. Novi vlasnik ne okriva karte o budućim potezima, no u pet godina svoju akviziciju žele među deset najvećih. Inače, Vaba nije iznenada iskrsnula na radaru J&T-a; ni u ljeto prošle godine nije bila tajna da je Vaba plan B ne uspije li preuzimanje Centar banke. Godinu dana kasnije ambicije su manje.

Ovaj put J&T nije postavljao dodatne uvjete kao u slučaju Centar banke, kada je tražio da HBOR preuzme loše kredite. Kad je to odbijeno, J&T se povukao iz "deala" unatoč zelenom svjetlu HNB-a, a banka produžila u stečaj. Zbog stava prema državi "uzmi ili ostavi", uplate novca na pogrešni račun i povlačenja iz već dogovorene transakcije u posljednji trenutak bilo je neizvjesno hoće li regulator ipak otvoriti vrata takvom investitoru. Iz činjenice je da jest može se iščitati nasušna potreba malih banaka za kapitalom.

Zadnjim rješenjem  Vabi je naloženo da adekvatnost kapitala koja je zaronila na 9,35 posto do kraja lipnja vrati na 12,5 posto. Bez dokapitalizacije, alternativa bi bila smanjenje bilance i obujma poslovanja.  Dok je Centar banka trebala naći novu nišu "jer ako su svi univerzalne banke, ne možete uspjeti s još jednom takvom", J&T danas najavljuje da Vaba ipak ostaje dosljedna svojoj poslovnoj strategiji.

Cereova: Za pet godina bit ćemo među 10 najvećih kreditora

Nakon zelenog svjetla Hrvatske narodne banke za preuzimanje varaždinske Vabe, češka J&T grupacija u drugom pokušaju ulazi na domaće bankarsko tržište. Za razliku od planova s Centar bankom, koja je trebala tražiti nove tržišne niše, da bi se J&T ipak povukao, a banka propala, s Vabom će igrati na sigurno, pa ona ostaje univerzalna banka. Ono što ne nedostaje češkoj grupaciji jest ambicija, pa namjerava za pet godinu Vabu dovesti u elitno društvo deset najvećih kreditora, ističe potpredsjednica J&T-a Monika Cereova za Poslovni dnevnik.

Koji je plan J&T-ja za Vabu? Planirate li promjenu Uprave?
Tijekom nadolazećih tjedana sve relevantne informacije predstavit ćemo hrvatskoj javnosti, a po zadovoljavanju potrebnog poslovnog i zakonskog okvira.

Planirate li promjenu strateške orijentacije Vabe? Ostaje li univerzalna banka?
Svakako Vaba banka ostaje dosljedna svojoj dosadašnjoj poslovnoj strategiji uz postepeno uvođenje i unapređenje novih proizvoda i usluga.

Očekujete li probleme u poslovanju s obzirom na ranije nesuglasice s HNB-om oko slučaja Centar banke?
Ne. Jučerašnjim odobrenjem Hrvatska narodna banka je potvrdila svoju odluku vezano uz naše djelovanje te vjerujem da smo ovim otvorili novo poglavlje djelovanja naše banke i na hrvatskom tržištu.

Gdje vidite Vabu na tržištu za pet godina?
Vabu vidimo i dalje kao vodeću banku sjeverozapadne Hrvatske, no jednako tako i kao jednu od deset vodećih banaka u Republici Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close