Prvi čovjek NLB-a: Hrvatska je glavni motiv za preuzimanje Addika

Autor: Siniša Malus , 12. lipanj 2024. u 07:00
Kada bi NLB preuzeo sve dionice, za njih bi platio 386 milijuna eura/SHUTTERSTOCK

Čelnik slovenskog kreditora otkriva što stoji iza interesa za austrijsku grupu.

Uprava NLB-a objasnila je ovih dana investitorima ponudu za preuzimanje Addiko banke. Prvi čovjek NLB-a kaže da se njihova ponuda ne može nazvati iznenađujućom.

“Naša ponuda nije mogla biti veliko iznenađenje jer smo godinama signalizirali da smo zainteresirani za širenje”, rekao je na predstavljanju ponude za preuzimanje Addiko banke predsjednik uprave NLB-a Blaž Brodnjak, prenose ljubljanske Finance.

Blaž Brodnjak nije skrivao glavni motiv preuzimanja Addiko banke, koja je nastala iz nekadašnje Hypo banke i posluje na tržištima bivše Jugoslavije. Za razliku od NLB-a, Addiko posluje i u Hrvatskoj. “Hrvatska je najveće tržište u regiji i jako smo zainteresirani”, rekao je Brodnjak.

Tržišni udio u RH 2,8 posto

S 2,2 milijarde eura aktive Addiko banka ima 2,8 posto tržišnog udjela u Hrvatskoj. U prvom kvartalu ostvarila je 10,3 milijuna eura dobiti.

Velike ambicije
Preuzimanjem Addika NLB bi dobio dragocjena znanja i stručnjake na području digitalnih platformi za mikrokredite fizičkih osoba, rekao je Brodnjak. Tako će se kupcima moći obratiti u nekoliko segmenata.

Ključna je Hrvatska, za koju NLB ima velike ambicije u financiranju tvrtki, javnog sektora i izgradnji infrastrukture. Uz bankovno poslovanje puno bolje bismo iskoristili i ponudu leasinga i investicijske štednje, rekao je Brodnjak.

Time bi NLB učvrstio vodeću poziciju na tržištima bivše Jugoslavije. Brodnjak u Hrvatskoj vidi “iznimne prilike i sinergije”, posebice nakon ulaska Hrvatske u EU. “Planirali smo izdvojiti novac, bili smo spremni i mogli smo dati ponudu kada je to bilo potrebno”, rekao je predsjednik uprave NLB-a. Kada bi slovenska banka preuzela sve dionice, za njih bi, prema izračunu, platila 386 milijuna eura.

“Ponuda predstavlja premiju od 36,6 posto na tromjesečni VWAP (količinski ponderiranu prosječnu cijenu). To preuzimanje učvrstilo bi vodeću poziciju NLB-a u bivšoj Jugoslaviji, našoj matičnoj regiji.

Rastu vodeći tržišni udjeli u Sloveniji, Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori, a ulazak u Hrvatsku nam je važan, zbog rasta BDP i uvođenja eura, a i velika je sinergija između Slovenije i Hrvatske”, rekao je Brodnjak. Političkih prepreka se, kaže, ne boji. “Vjerujemo da ćemo biti prihvaćeni na hrvatskom tržištu, zato smo i dali ponudu”, odgovorio je Brodnjak na upit o mogućim preprekama kod regulatora.

Političke komplikacije
Ne isključuje mogućnost političkih komplikacija, ali se nada da će ekonomski interesi prevladati. Podsjetio je da hrvatski mirovinski fondovi posjeduju devet posto NLB-a. “I njima je u interesu da NLB uđe na hrvatsko tržište. Nije vrijeme za politiku”, rekao je Brodnjak.

“Ako ne dobijemo dopuštenje regulatora, posla neće biti. To je jasno”, rekao je Brodnjak, istaknuvši da 40 posto poslovanja Addiko grupa ostvaruje u Hrvatskoj. “Ako posao propadne, to za NLB neće biti katastrofa, nastavit ćemo sa strategijom organskog rasta”, rekao je prvi čovjek NLB-a.

Podsjetimo, NLB je krajem prošlog tjedna objavio ponudu za preuzimanje Addiko banke. Nudi 20 eura po dionici, minus sve buduće isplate dividende. Ponuda će vrijediti do uključivo 16. kolovoza. Kako NLB navodi u ponudi za preuzimanje, želi steći najmanje 75 posto dionica Addiko banke. Pritom očekuje da će svi postupci oko preuzimanja biti okončani u roku od godine dana.

S 2,2 milijarde eura aktive Addiko banka ima 2,8 posto tržišnog udjela u Hrvatskoj. U prvom kvartalu ove godine ostvarila je 10,3 milijuna eura dobiti, 2,4 puta više nego u istom tromjesečju prošle godine, uz 10,8 posto povrata na kapital.

Komentirajte prvi

New Report

Close