Bakić drži 7,7 posto Varteksa

Autor: Božica Babić; Tin Bašić , 25. studeni 2010. u 22:00

Objavom na Zagrebačkoj burzi otkriveno je tko je 22. studenoga kupio 4,2 posto dionica varaždinske tekstilne kompanije

Dionica je jeftina!” Tom jednostavnom kratkom ocjenom otkrio je jučer, u izjavi za Poslovni dnevnik, Nenad Bakić motiv koji ga je ponovno inspirirao na još jednu kupnju dionica Varteksa.

Naime, Bakić je 22. studenoga kupio 80.304 dionice varaždinske tekstilne kompanije, a Varteks je o najnovijoj promjeni u strukturi dioničara Zagrebačku burzu izvijestio u četvrtak. Budući da je od prije u vlasništvu imao 68.100 dionica Varteksa, Bakić je s ovotjednom transakcijom svoj portfelj povećao na 148.404 dionice što mu i u glasačkim pravima i u ukupnom vlasništvu daje 7,73 posto udjela. S novim paketom Bakić se tako ubacio među prvih deset najvećih dioničara, i to čak na petu poziciju, istisnuvši time na stepenicu niže Stjepana Igreca, člana NO-a varaždinske kompanije, koji prema podacima dostupnim na SKDD i dalje drži 7,03 posto dionica Varteksa. Koliko je točno Bakić platio dionice ostaje nepoznato. Iako je vrlo kratko prokomentirao svoju odluku, pojasnio je da zbog odsutnosti i poslovnog puta ne može govoriti o detaljima.

Uprava bez komentara
S obzirom na cijenu dionice s kojom se trgovalo ovaj tjedan, a iznosila je 14 kuna, matematika otkriva da je Bakić “paket” Varteksa vjerojatno platio nešto iznad 1,1 milijun kuna. Sada njegov ukupan udio u Varteksu vrijedi oko 2,1 milijun kuna. Za razliku od Bakića Uprava Varteksa nije bila pripravna za službeni komentar o jačanju Bakićeve dioničarske pozicije. Neslužbeno se ipak moglo čuti kako su vrlo zadovoljni jer Bakić je s ovom transakcijom, kažu, samo potvrdio da Vartkes unatoč nagomilanim problemima ipak ima potencijal. Nenad Bakić odavno je poznat investicijskoj zajednici. Osim ulaganja i razvijanja internetskog biznisa Bakić je vlasnik i popriličnog broja dionica u nekoliko kompanija. Prema dostupnim podacima dioničarskih struktura, sada ima udjele u najmanje 14 kompanija, no to je rezultat do kojega se dolazi samo promatrajući popis od deset najvećih dioničara. Najvredniji Bakićev udio u dionicama vezan je uz AD Plastik koji na burzi vrijedi 11,9 milijuna kuna. Drugi veliki paket odnosi se na šećeranu Viro gdje ima dionica za 3,2 milijuna kuna. Slijede dionice Dom Holdinga koje vrijede 2,1 milijun kuna te udio u Lošinjskoj plovidbi od 1,3 milijuna kuna. Razgovarajući s nekim većim dioničarima Varteksa, nismo mogli doznati njihovo mišljenje je li ovaj Bakićev potez dobar ili loš. Samo kratko podsjećaju kako postoje dvije vrste ulagača – špekulativni i dugoročni. Kojoj skupini Bakić pripada, za sada je teško procijeniti. No kako neslužbeno doznajemo, Validus koji sada sa 116.076 dionica (6,04%) kotira kao sedmi najveći dioničar Varteksa namjerava se riješiti svojeg udjela.

Rekordno nisko
Jedan dio iz paketa koji su držali već su ljetos prodali. Budući da je Validus već odmakao u procesu restrukturiranja, nije nelogično što su vlasnici odlučili prodati svu imovinu za koju smatraju da im dugoročno nije potrebna. Upravo zbog takvih projekcija pretpostavlja se da bi se u Validusu najprije mogli odreći Varteksa. Hoće li taj paket dionica ponuditi Bakiću, teško je procijeniti. Još je teže predvidjeti hoće li Bakić, ako takva ponuda dođe, prihvatiti. Ono što je važno spomenuti jest činjenica da se dionica Varteksa kreće blizu najniže vrijednosti u povijesti. Od ponedjeljka, kada je Bakić kupio 80.304 dionice za 1,1 milijun kuna, cijena se nije bitnije mijenjala te se drži na 14 kuna.

Ozdravljenje

Država i nekretnine
S obzirom na probleme Varteksa, država bi uskoro mogla povećati svoj vlasnički udio. Na taj zaokret u “ozdravljenju” tvrtke, uz atraktivne nekretnine u središtu Varaždina, vjerojatno računa i Bakić koji je u dosadašnjim potezima svjedočio dobre poslovne odluke.

Komentirajte prvi

New Report

Close