Adris grupa ostvarila 29 milijuna eura neto dobiti u pola godine

Autor: Ana Roksandić , 30. srpanj 2024. u 22:00
Marko Remenar, predsjednik Uprave Adris grupe kojoj konsolidirana dobit prije kamata, poreza i amortizacije iznosi 73 milijuna eura i veća je za 10 posto/V. Ž. Rogulja/PIXSELL

Domaća grupacija bilježi skok prihoda od pet posto u odnosu na prošlu godinu.

Adris grupa u prvih pola godine ostvarila je 29 milijuna eura neto dobiti, što je rast od pet posto u odnosu na isto razdoblje lani. Konsolidirana dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 73 milijuna eura i veća je za 10 posto, objavili su iz tvrtke na Zagrebačkoj burzi.

Adris grupa je u prvom polugodištu ove godine ostvarila ukupan konsolidirani prihod u iznosu od 469 milijuna eura, što je za 11 posto više u usporedbi s prvim polugodištem lani. Prihod od prodaje robe i usluga iznosio je 435 milijuna eura i za 11 posto je veći.

Ulaganja 100 mil. eura
Adris grupa organizirana je u tri osnovne strateške poslovne jedinice. Turističkom upravlja Maistra, u prehrambenom sektoru tu je Cromaris, a od 2014. godine Adris grupa vlasnik je najstarije hrvatske osiguravateljne kuće, Croatia osiguranja.

Maistra je ostvarila 21,6 milijuna eura EBITDA-e, što je tri posto više nego u istom prošlogodišnjem izvještajnom razdoblju. Turistički segment grupacije ostvario prihode od prodaje robe i usluga u iznosu od 111 milijuna eura, što je šest posto više nego u prvih šest mjeseci prošle godine.

Iz Adris grupe napominju kako je booking u ovom trenutku bolji od prošlogodišnjeg i pokazuje da postoji interes za dolaskom gostiju u glavnom dijelu sezone i posezoni. Ulaganja u turističkom dijelu grupacije u ovoj godini iznosit će 100 milijuna eura, a najveći dio odnosi se na kampove u Istri, hotel Astarea u Dubrovniku te hotel Marjan u Splitu. Nedavno je objavljeno kako je International Financial Corporation (IFC), dio Svjetske banke, osigurao za Maistra Hospitality Grupu zajam za održivost od 200 milijuna eura.

U prvih šest mjeseci Croatia osiguranje je ostvarilo konsolidiranu neto dobit u iznosu od 33,6 milijuna eura i ona je veća deset posto. Konsolidirani prihod od prodaje osiguranja, uključujući i regionalne podružnice, iznosi 251 milijun eura, što je rast za 14 posto. Croatia osiguranje, kako se navodi, nastavlja i s ulaganjima u privatno zdravstvo.

Tako je u zdravstveni segment poslovanja u posljednje tri godine uloženo više od 20 milijuna eura. Vlasnici Croatia osiguranja odlučili su isplatiti pozamašne dividende od 116,37 eura po dionici. Dividende će biti isplaćene dioničarima 8. kolovoza.

Ribe prodano kao lani
Cromaris je u prvom polugodištu ostvario neto dobit od 2,2 milijuna eura, što je rast od devet posto u odnosu na isto razdoblje u 2023. godini. EBITDA je na na prošlogodišnjoj razini i iznosi 6,6 milijuna eura. Prihod od prodaje roba i usluga ostvaren je u iznosu od 51 milijun eura, što je za tri posto više nego u prvih šest mjeseci prošle godine.

Ostvarena je količinska prodaja od 6487 tona ekvivalenta svježe ribe, što je na prošlogodišnjoj razini. Cromaris i dalje ostvaruje visok udio od prodaje na inozemnim tržištima – 87 posto količinske prodaje i 86 posto prihoda od prodaje. Najveći rast prihoda, po pitanju izvoza, ostvaren je na francuskom tržištu.

Iz Adrisa u priopćenju podsjećaju da su s grupacijom ENCRO u listopadu prošle godine potpisali ugovor o zajedničkom ulaganju u obnovljive izvore energije. Svaka tvrtka raspolaže s 50 posto udjela u četiri projektna društva koja razvijaju šest projekata proizvodnje električne energije, jednu vjetroelektranu i pet sunčanih elektrana, ukupne priključne snage od 122,3 MW, odnosno 141,8 MW instalirane snage.

Komentirajte prvi

New Report

Close