‘Zuckerberg Istoka’ simbol otpora i slobode govora ili pokrovitelj kriminala

Autor: Tanja Ivančić , 27. kolovoz 2024. u 07:20
Foto: ALBERT GEA

Direktor i osnivač Telegrem, Pavel Durov, u pritvoru zbog nemoderiranja sadržaja.

Pavel Durov, osnivač i izvršni direktor popularne chat aplikacije Telegram, uhićen je u subotu 24. kolovoza u Francuskoj. Uhićenje se dogodilo na aerodromu Le Bourget u blizini Pariza, odmah nakon što je stigao privatnim zrakoplovom iz Azerbajdžana. Francuske vlasti izdale su nalog za njegovo uhićenje u sklopu predistražnog postupka u kojem ga se tereti da je zbog odbijanja da na aplikaciji Telegram uvede strožu kontrolu sadržaja kao i zbog odbijanja suradnje s državnim organima na tom polju postao suodgovoran za brojna kaznena djela, uključujući trgovinu narkoticima, pedofiliju, internetsko nasilje, organizirani kriminal, poticanje terorizma i razne prevare.

Nalog je formalno izdao OFMIN, ured zadužen za sprečavanje nasilja nad maloljetnicima.A stražni sudac koji vodi slučaj produžio je pritvor Durovu nakon nedjelje navečer, a početno razdoblje zadržavanja radi ispitivanja može trajati najviše 96 sati.

Najmoćniji poduzetnik Dubaija

Prvi čovjek Telegrama se tako, sada, podigne li se optužnica, suočava s mogućom kaznom do 20 godina zatvora. Inače, Durov je već dugo kontroverzna figura zbog svoje politike minimalnog moderiranja sadržaja na Telegramu, koja je omogućila slobodno širenje raznih vrsta ekstremizma i nezakonitih aktivnosti. Ova platforma, poznata po visokoj razini privatnosti i enkripcije, našla se pod povećalom niza država zbog sumnje da se koristi za ilegalne aktivnosti. Nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu 2022., Telegram je postao glavni izvor nefiltriranog, a ponekad eksplicitnog i obmanjujućeg sadržaja s obje strane o ratu i politici u pozadini sukoba.

Inače, Pavel Durov (39) rođen je u Rusiji, ali već desetljeće živi izvan nje, trenutačno u Dubaiju. Poznat kao “Zuckerberg Istoka”, prvo je stekao slavu kao suosnivač društvene mreže VKontakte, ruske verzije Facebooka. Rusiju je napustio 2014. nakon sukoba s vlastima, koje su zahtijevale da ukloni stranice političkih protivnika i preda osobne podatke korisnika Federalnoj sigurnosnoj službi (FSB). Nakon toga prodao je VKontakte i posvetio se razvoju Telegrama.

Navodno je odbio i surađivati s vlastima u vezi s blokiranjem stranice nedavno preminulog ruskog opozicijskog lidera Alexeija Navalnog na platformi. Nakon što je emigrirao, stekao je državljanstvo karipske otočne državice Saint Kitts i Nevis nakon što je donirao 250.000 dolara njihovoj industriji šećera. Durov je dobio francusko državljanstvo u kolovozu 2021.

Unatoč pravnim problemima, Telegram je jedna od najpopularnijih platformi za komunikaciju, s preko 950 milijuna korisnika širom svijeta. A Durov je u 2023. godini bio na Forbesovoj listi milijardera s procijenjenom neto vrijednošću od 11,5 milijardi dolara, dok se u kolovozu 2024. procjenjuje da njegova imovina iznosi 15,5 milijardi dolara, čime se svrstava među 150 najbogatijih ljudi na svijetu. Forbes ga je 2022. godine proglasio najbogatijim useljenikom u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dok ga je Arabian Business 2023. proglasio najmoćnijim poduzetnikom u Dubaiju.

Musk i Snowden protiv uhićenja

Durovovo uhićenje izazvalo je burne reakcije na društvenim mrežama, a mnogi, uključujući osebujnog Elona Muska, vlasnika X-a te Edwarda Snowdena, zviždača ibivšeg obavještajca američke NSA-e s trenutačnom adresom u Moskvi, javno su ga podržali pozivajući na njegovo oslobađanje. I ruske vlasti su zatražile objašnjenje od Francuske zbog uhićenja.

Telegram, u kratkom priopćenju kazao je da se tvrtka sa sjedištem u Dubaiju pridržava zakona Europske unije i da je upravljanje sadržajima na mreži “unutar industrijskih standarda i stalno se poboljšava”, usto su dodali i da “Izvršni direktor Telegrama Pavel Durov nema što skrivati ​​i često putuje Europom”.

Komentirajte prvi

New Report

Close