Žestoke borbe na ulicama Kijeva, pogođena velika stambena zgrada, Rusi tvrde da su zauzeli važan grad na jugu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. veljača 2022. u 07:01
FOTO: REUTERS/Umit Bektas

Treći je dan ruske invazije na Ukrajinu. Vodi se teška bitka za Kijev, odjekuju eksplozije i čuje se pucnjava u gradu i u okolici. Iz Crnog mora lete rakete. Rusi tvrde da su zauzeli grad na jugu Ukrajine, ali nema neovisne potvrde za tu tvrdnju.

Sve više izvještaja govori o napadima ruskih snaga diljem Ukrajine. Ukrajinske vlasti navele su da su krstareće rakete lansirane na Ukrajinu iz Crnog mora te da su područja u blizini Sumija, Poltave i Mariupolja pogođena zračnim napadima, prenosi Reuters.

Ukrajinsko Ministarstvo unutarnjih poslova upozorilo je civile u Kijevu da se borbe vode na ulicama te izdalo preporuke da se sklone i ne izlaze na ulice.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij odbio je ponudu Washingtona da ga evakuira iz Ukrajine, pišu američki mediji. Zelenskij je poručio da je “borba ovdje” i da mu “treba streljivo, a ne prijevoz”, izvijestio je Associated Press.

Jutros je u centru grada snimio video poruku u kojoj hrabri svoje sunarodnjake te se osvrnuo na lažne glasine.

“Postoji puno lažnih informacija na internetu da pozivam našu vojsku da položi oružje i da postoji evakuacija”, rekao je.

“Tu sam. Nećemo položiti oružje. Mi ćemo braniti svoju državu”, rekao je.

Iako rusko ministarstvo obrane tvrdi da je zauzelo grad Melitopolj, gradonačelnik toga grada, prema pisanju britanskog Guardiana, tvrdi da ga još uvijek kontroliraju ukrajinske snage. I u britanskoj vladi tvrde da, prema njihovima informacijama, ruska tvrdnja o zauzimanju Melitopolja nije točna te da im cjelokupna invazija na Ukrajinu ne ide prema planu.

Podsjetimo, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u petak da će Rusi u noći na subotu pokušati osvojiti ukrajinski glavni grad Kijev. U dramatičnoj kasnonoćnoj video poruci Zelenskij je upozorio da će u sljedećim satima Rusi jurnuti na Kijev. “Noć će biti teška, jako teška, ali jutro će svanuti”, kazao je. “Ove noći neprijatelj će upotrijebiti sva sredstva na raspolaganju kako bi slomio naš otpor, na najbrži, najteži i nehumani način. Ove noći krenut će u juriš” na Kijev.

Gradonačelnik ukrajinskog glavnog grada Kijeva Vitalij Kličko je u petak rekao da se u gradu čulo pet eksplozija s razmakom od tri do pet minuta u blizini elektrane sjeverno od grada. “Hitne službe su na putu. Saznajemo detalje”, rekao je. Kasnije je objavljeno da elektrana radi normalno. Kličko je dodao da su mostovi u gradu zaštićeni i pod posebnom kontrolom i da se podižu kontrolni punktovi u blizini strateških mjesta u gradu dok se ruske snage približavaju.

Podsjetimo, oružane snage Ukrajine ruski predsjednik Vladimir Putin poziva da preuzmu vlast u zemlji, dok istovremeno tisuće Ukrajinaca pokušavaju pobjeći. Iako su popodne stigle informacije da su ruski diverzanti ušli u sjeverno predgrađe, Kijevljani se ne kane predati. Stanovnicima je rečeno da pripreme Molotovljeve koktele, a predsjednik Volodimir Zelenskij prkosno se snimio na ulicama grada.

Biden odobrava 350 milijuna dolara vojne pomoći Ukrajini

Predsjednik Joe Biden naložio je američkom State departmentu da u petak oslobodi 350 milijuna dolara vojne pomoći Ukrajini dok se brani od ruske invazija.

U memorandumu državnom tajniku Antonyju Blinkenu, Biden je naložio da se 350 milijuna dolara dodijeljenih Zakonom o inozemnoj pomoći odredi za obranu Ukrajine.

Komentirajte prvi

New Report

Close