Zemlja koja bilježi izvanredan turistički rast. Rusi, Nijemci i Britanci hrle u najpopularnija ljetovališta

Autor: Poslovni.hr , 03. kolovoz 2024. u 10:26
FOTO: Pixabay

Putovanje u Tursku nudi uzbudljive avanture i predivna iskustva, bilo da putujete sami ili se odlučite za turističke pakete. U prvoj polovini 2024. godine, Turska je zabilježila rast broja turista od 13,9% u odnosu na prethodnu godinu. Prema Turskom Ministarstvu kulture i turizma, zemlju je posjetilo 26,1 miliona turista, dok su prihodi od turizma porasli za 9,3%, dosegnuvši 23,7 milijardi USD. Prosječni dnevni trošak po posjetitelju iznosio je 98 USD.

Ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy izjavio je da su rezultati za prvih šest mjeseci potvrdili posvećenost Turske da na kraju godine dostigne cilj od 60 milijuna posjetitelja i 60 milijardi USD prihoda. Tradicionalna tržišta kao što su Rusija, Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo nastavila su s rastom, dok je najveći porast zabilježen na kineskom i japanskom tržištu.

Antalija: Ultimativni ljetni raj s neusporedivom ponudom

Turska obala, vrhunska ljetna destinacija Turske koja očarava posjetitelje svojom nevjerojatnom ljepotom, nudi puno više od savršenog mora i plaža s Plavom zastavom. Turska rivijera i njen “glavni grad”, Antalija, obećavaju prekrasne pejzaže, vrhunsku mediteransku kuhinju, veličanstvena antička mjesta otvorena do ponoći, te avanture koje uključuju planinarenje i sportske aktivnosti na vodi. S obzirom na ovu raznolikost, nije iznenađujuće što Antalija godišnje privlači milione turista.

Rusija, Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo, tradicionalno najveća tržišta Turske, nastavila su s rastom jer su posjetitelji pohrlili u glavne turske turističke centre: Antaliju, Istanbul, İzmir i Muglu. Više od 2,7 milijuna Rusa i 2,5 milijuna Nijemaca odabralo je Antaliju za svoju destinaciju za odmor, dok je Ujedinjeno Kraljevstvo, treće najveće tržište Turske, pokazalo rast od 19%, s gotovo 1,8 milijuna Britanaca koji su posjetili Tursku u prvoj polovini godine.

Turska je ostvarila najveći rast na kineskom tržištu, ugostivši više od 187.000 posjetitelja, što je povećanje od 111% u odnosu na isti period prošle godine. Više od 56.000 japanskih turista posjetilo je Tursku u prvih 6 mjeseci 2024. godine, što je za 96% više nego u istom periodu 2023. godine, piše Biznisinfo.

Muğla: Oaze i šarm Bodruma

Muğla, s najdužom obalom u Turskoj, privlači turiste svojim poznatim destinacijama poput Fethiyea, Marmarisa i Bodruma. Ove destinacije nude tirkizne vode, netaknute uvale i raznovrsne aktivnosti. Bodrum, sa svojom jedinstvenom nijansom plavetnila, pruža luksuzna iskustva koja su privukla mnoge turiste.

Potražnja za kulturnom baštinom također raste

Istanbul, gdje se Europa susreće s Azijom, bilježi stalni rast broja posjetitelja. Ovaj grad nudi zadivljujući mozaik iskustava s povijesnim mjestima poput Aja Sofije i Galata tornja. Turisti su također uživali u bogatoj kulinarskoj sceni Istanbula, čineći ga jednim od najboljih gastro gradova na svijetu.

U prvih šest mjeseci 2024. godine, turski muzeji i povijesna mjesta ugostili su skoro 14 milijuna posjetitelja, što je povećanje od 12% u odnosu na isti period prethodne godine. Najposjećeniji lokaliteti turske baštine u ovom periodu bili su Efes u Izmiru, Muzej Mevlana u Konji, Hijerapolis i Pamukkale u Denizliju, te Göreme i Zelve/Paşabağlari u Kapadokiji/Nevšehiru.

Komentirajte prvi

New Report

Close